NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Calon MUDA Tanjung Piai hormat kehendak Amanah Johor, sedia berbincang

Calon MUDA bagi kerusi Parlimen Tanjung Piai, Lim Wei Jiet berkata, pihaknya menghormati gesaan Amanah yang mahu peruntukan kerusi Parlimen itu disemak semula. - Gambar Astro AWANI

PONTIAN: Calon Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) bagi kerusi Parlimen Tanjung Piai, Lim Wei Jiet memaklumkan, pihaknya menghormati gesaan Parti Amanah Negara (Amanah) yang mahu peruntukan kerusi Parlimen itu disemak semula.
Katanya, MUDA Johor akan bersemuka dengan kepimpinan parti tersebut bagi membincangkan secara lanjut mengenai perkara terbabit.

Dalam masa sama, Wei Jiet berharap hubungan erat antara dua parti berkenaan dapat terus terjalin biarpun terdapat isu berbangkit dalam kalangan mereka.

Jelasnya, kerjasama dalam kalangan parti itu mampu memperkasa usaha bagi menawan parlimen Tanjung Piai yang juga disifatkan sebagai kubu kuat Barisan Nasional (BN).
"Saya menghormati pandangan rakan-rakan daripada Amanah mengenai perkara itu. Tetapi ini satu keputusan yang telahpun dibuat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) dan bukannya keputusan MUDA sebagai satu parti sendiri.

"Saya juga perlu akur bahawa kami perlukan tunjuk ajar dan bimbingan mereka (Amanah). Saya mengharapkan dapat bekerja dengan mereka walaupun saya tahu ada isu-isu sensitif yang dibangkitkan.
"Sehubungan itu, saya sedia berjumpa dengan mereka dan mendengar rintihan mereka dan saya bersedia untuk terus ke hadapan bersama mereka.
"Kerana matlamat kita sama iaitu ingin menumbangkan UMNO, Barisan Nasional dan memastikan pemimpin-pemimpin MUDA dan (Pakatan) Harapan dapat ke Putrajaya," kata beliau kepada Astro AWANI ketika ditemui selepas menghadiri sesi ramah mesra bersama penduduk Tanjung Piai, di sini, pada Selasa.
Terdahulu, Pengerusi Amanah Johor, Aminolhuda Hassan dilaporkan berkata, kepimpinan parti itu melahirkan rasa kecewa atas keputusan menyerahkan Parlimen Tanjung Piai kepada calon MUDA.
Menurut Aminolhuda, pihaknya akan menggesa pucuk pimpinan PH agar segera membuat semakan semula terhadap keputusan kerusi Parlimen terbabit.
Sementara itu, Wei Jiet, yang juga pengasas bersama MUDA serta Ahli Jawatankuasa Eksekutif MUDA Pusat berkata, antara isu yang akan diberikan tumpuan menjelang kempen PRU15 ialah peluang pekerjaan anak muda, fasiliti kesihatan, kebajikan warga emas dan masalah hasil laut nelayan di Tanjung Piai.
"Visi utama kita adalah nak pastikan supaya anak-anak muda di sini dapat mempunyai pekerjaan mereka sendiri disamping kita bangunkan Tanjung Piai, Bandar Pekan Nenas dan Kukup.
"Selain itu, kita nak menarik pelaburan ke Tanjung Piai ini kerana saya lihat kawasan Parlimen ini berpotensi menjadi wilayah Iskandar Puteri yang kedua di Johor.
"Kedua, Kami nak pastikan bahawa orang-orang warga emas di sini mendapat kesihatan yang secukupnya kerana mereka mengadu hospital yang paling dekat di sini, Hospital Pontian sudah uzur dan usang serta tidak cukup wad dan kekurangan katil.
"Tak dilupakan juga para nelayan di sini yang mana saya dapati infrastruktur seperti jeti tidak dibangunkan dengan baik, malahan pencemaran alam sekitar susulan pembangunan dan penambakan pantai laut menyebabkan sumber pendapatan ikan mereka susah nak dapat," jelas beliau lagi.

Sumber I Astro Awani 


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo