NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

BN rugi ‘Bossku’ tiada, nama besar digugur, kata badan pemikir


PETALING JAYA:
Sebuah badan pemikir berkata, ketiadaan Najib Razak dan keputusan Barisan Nasional menggugurkan beberapa panglima perangnya antara faktor gabungan itu hilang kelebihan menjelang pilihan raya umum ke-15.

Ilham Centre berkata, BN gagal memanfaatkan sepenuhnya kelebihan pembubaran Parlimen dengan mengawal tempo pilihan raya, ketika lawannya dilihat tidak bersedia dan terpecah.

“Segalanya berubah selepas calon diumumkan,” katanya dalam kenyataan sambil menambah, BN dilihat tidak sepakat dan bersatu bagi membentuk persepsi meyakinkan kepada pengundi.

Menurutnya, pengguguran nama besar BN memburukkan keadaan apabila ada dalam kalangan mereka, seperti bekas Ahli Parlimen Arau, Shahidan Kassim dan bekas Ahli Parlimen Maran, Ismail Abd Muttalib bertanding atas tiket Perikatan Nasional.

“Ketidakhadiran MIC ketika majlis pengumuman calon dan penyerahan watikah BN turut mengundang pertanyaan.”

Katanya, strategi Umno mengemukakan 80% muka baharu turut memakan diri kerana ia membawa tindak balas di luar jangkaan, khasnya pemimpin kanan akar umbi yang bekerja keras meletakkan diri sebagai calon.

“Masalah ‘housekeeping’ parti berterusan disebabkan ‘backlash’ mereka yang tidak terpilih menjadikan Umno berkecamuk dalam membuat persediaan dalam pilihan raya yang mereka sendiri tentukan.”

Satu lagi faktor yang menjejaskan BN ialah beberapa pemimpin Umno menyerang Presidennya, Ahmad Zahid Hamidi.

Menurut Ilham Centre, spekulasi berhubung Ismail Sabri Yaakob mungkin tidak dilantik semula sebagai perdana menteri juga menjejaskan peluang BN menarik sokongan pengundi atas pagar.

“Faktor ketiadaan Najib sebagai ikon kebangkitan parti untuk menyatukan elit-elit parti dan pengaruh ‘Bossku’ yang berupaya menarik sokongan pengundi atas pagar serta pengundi baharu lenyap dalam PRU15, secara langsung meletakkan paras moral jentera BN berada di tahap terendah.”

Tetapi katanya, sokongan dalam kalangan orang Melayu memberi kelebihan di kerusi majoriti Melayu.

BN, menurutnya, masih boleh bertahan di kawasan Melayu, namun kepimpinan Zahid menjadi liabiliti dan gagal membawa lonjakan sokongan kepada gabungan itu.

“Beliau juga gagal menggantikan peranan ‘Bossku’ yang disaksikan dalam siri-siri pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri sebelum ini.”
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo