NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

BN akan kalah di Perlis


SELAIN Datuk Seri Shahidan Kassim seorang lagi pemimpin veteran di Perlis, DATUK ZAHIDI ZAINUL ABIDIN juga antara yang digugurkan sebagai calon Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Sebagai tanda tidak bersetuju ekoran keputusan pucuk pimpinan memilih calon luar bertanding di Parlimen Padang Besar, Zahidi mengambil keputusan bertanding atas tiket Bebas.

Kepada wartawan Utusan Malaysia, MOHD. HAFIZ ABD. MUTALIB, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkongsi pandangan terhadap pelbagai isu berbangkit itu selain meramalkan BN akan kalah dalam PRU15 di Perlis.

UTUSAN: Bagaimana per­kembangan kempen me­masuki pusingan kedua?
ZAHIDI: Dari segi pe­ngundi, beberapa hari ber­kempen walaupun tak per­gi ke semua tempat, na­mun, penerimaan pengundi cukup memberansangkan di mana mereka selari de­ngan pendapat saya, kita tidak mahu orang luar da­tang menjadi calon di sini. Saya juga terangkan kepada mereka kalaulah anak Per­lis, Padang Besar, tidak ada masalah.

Peluang Datuk di Padang Besar ?
Saya bertanding bukan un­tuk menang, saya tidak bersetuju orang luar masuk, itu saja. Matlamatnya pi­lihan supaya ada kepada pengundi. Kalau mereka bersetuju tidak ada masalah, cuma saya berjuang sebab tidak bersetuju.

Komen mengenai peng­gu­guran Datuk sebagai ahli UMNO ?
Kita melihat cara Zahid (Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi) meng­urus UMNO ini akan menyebabkan UMNO akan kalah teruk. Ke­na buang pun takda ma­salah dengan ke­pemimpinan Zahid yang ada sekarang ini.

Pandangan Da­tuk melihat kepada gelombang PN di Perlis ketika ini ?
Di Perlis, ini kali ini kita nak guarantee tak mau, tapi BN memang kalah. Orang pun tak minat lagi BN dengan cara Ahmad Zahid ini. Daripada awal sehingga sekarang kita lihat UMNO makin le­mah, makin lemah, makin bu­at kesilapan tidak mahu belajar. Saya rasa di Malaysia rak­yat akan menolak ke­pimpinan Zahid.

Jangkaan keputusan PRU­­15 di Perlis ?
BN dijangka kehilangan se­kurang-kurangnya sem­bilan kerusi DUN termasuk Parlimen Arau selain Padang Besar yang peluangnya masih se­imbang. Ramalan tersebut adalah hasil kajian dan pengalaman melihat si­tuasi semasa selepas pucuk pimpinan parti diketuai Pre­siden, Ahmad Zahid yang menggugurkan calon-calon boleh menang.

Di Arau, empat kerusi su­dah tentunya kalah iaitu Gu­ar Sanji, Pauh, Simpang Empat dan Sanglang. Di Kangar, BN dijangka kalah di Kuala Perlis, Indera Ka­yangan, Sena dan Bintong. Padang Besar BN dilihat sudah pasti kalah di DUN Titi Tinggi manakala Par­limen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim dilihat ti­dak menghadapi masalah menang selain Pa­dang Besar pe­luang 50-50 untuk BN me­nang. –UTUSAN
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo