NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bekas PM Australia dikecam pegang jawatan menteri secara rahsiaSYDNEY -
Bekas Perdana Menteri Australia, Scott Morrison bakal mendapat kecaman di Parlimen kerana secara rahsia melantik diri menjawat beberapa jawatan penting semasa pandemik Covid-19, menurut penggantinya, Anthony Albanese.

Morrison didakwa melantik diri sebagai Menteri Kewangan, Hal Ehwal Dalam Negeri, Perbendaharaan, Sumber Pertanian dan Alam Sekitar tanpa memberitahu orang awam atau menteri sedia ada.

Satu siasatan baru-baru ini oleh bekas Hakim Mahkamah Tinggi mendapati tindakan beliau telah menghakis kepercayaan terhadap kerajaan dan menutup beberapa kelemahan yang membenarkan pelantikan itu kekal dirahsiakan.

Walaupun tindakan tersebut mencetuskan kemarahan, langkah diambil Morrison didapati sah.

Albanese berkata, Parlimen akan cuba mengubah undang-undang bagi memastikan pelantikan menteri perlu didedahkan kepada umum.

Beliau turut berkata, pendahulunya itu harus bertanggungjawab secara telus dalam politik.

"Kami akan memperkenalkan undang-undang baharu minggu ini bagi memastikan perkara tersebut tidak berlaku lagi," kata Albanese. - AFP


........
Komen: Anwar jangan buat macam tu
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo