NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

1,386 calon bertanding pada PRU15, 945 calon Parlimen


PUTRAJAYA:
Seramai 945 calon bakal bertanding di 222 kawasan Parlimen di seluruh negara pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) berbanding seramai 687 calon pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Berdasarkan 'dashboard' Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), setakat jam 5 petang tadi, Pakatan Harapan (PH) bakal meletakkan calon teramai iaitu 206 permohonan yang diterima, diikuti Barisan Nasional (BN) dengan 178 calon; Perikatan Nasional (PN) (149) dan Gerakan Tanah Air (GTA) yang bertanding atas tiket Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bakal mempertandingkan 116 calon.

Parti Warisan Sabah (WARISAN) bakal meletakkan 52 calon manakala seramai 31 calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) akal bertanding kali ini.

Turut tersenarai adalah 22 calon PAS yang bertanding di Kelantan dan Terengganu serta 13 calon Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) pula meletakkan enam calon iaitu dua di Johor dan masing-masing satu di Pulau Pinang, Selangor, Melaka dan Sabah.

Pada masa sama, seramai 108 calon Bebas bakal bertanding kali ini berbanding hanya 24 pada PRU14, dengan bilangan teramai adalah di Selangor dengan 24 calon, diikuti 20 calon Bebas yang layak bertanding di Sabah.

Selangor bakal menyaksikan calon paling ramai bertanding dalam PRU15 iaitu seramai 124 calon diikuti Sabah dengan 119 calon dan 100 calon di Perak layak berentap di 71 kawasan Parlimen di ketiga-tiga negeri terbabit.

Sementara itu, seramai 441 calon layak bertanding Dewan Undangan Negeri (DUN) tiga negeri dan DUN Bugaya, Sabah pada PRU15.

Kawat duri dipasang bagi pembahagian kawasan penyokong parti di sekitar pekarangan pusat penamaan calon bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) di Dewan Kenangan Sultan Abdul Hamid, Majlis Perbandaran Sungai Petani hari ini. - fotoBERNAMA
Kawat duri dipasang bagi pembahagian kawasan penyokong parti di sekitar pekarangan pusat penamaan calon bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) di Dewan Kenangan Sultan Abdul Hamid, Majlis Perbandaran Sungai Petani hari ini. - fotoBERNAMA

DUN Perak menyaksikan bilangan calon teramai dengan 220 diikuti Pahang dengan 150 calon layak bertanding.

Daripada jumlah itu, seramai 117 calon BN layak bertanding, diikuti masing-masing 116 calon PH dan PN.

Seramai 24 calon Bebas bertanding pada PRU15 dengan Perak mencatatkan bilangan calon Bebas tertinggi membabitkan 13 individu. Ia diikuti enam di Pahang (empat) dan seorang di Perlis.

Pada Sidang Media SPR petang tadi, pengerusinya, Tan Sri Abdul Ghani Salleh, berkata enam kertas pencalonan ditolak pada penamaan calon hari ini.

Kertas pencalonan ditolak membabitkan empat kerusi Parlimen dan dua kerusi DUN.

Beliau bagaimanapun tidak memaklumkan kerusi Parlimen dan DUN mana yang menolak kertas pencalonan berkenaan.

"Tiada kerusi yang menang tanpa bertanding pada penamaan calon PRU15 hari ini," katanya.

Sebanyak 222 pusat penamaan calon dibuka dari jam 9 hingga 10 pagi tadi.

Parlimen Batu di Wilayah Persekutuan merekodkan jumlah pertandingan tertinggi dengan iaitu sebanyak 10 penjuru manakala DUN Chenderiang di Perak membabitkan tujuh penjuru.

"Pilihan Raya Kecil DUN Bugaya juga membabitkan pertandingan tujuh penjuru.

Abdul Ghani berkata, tempoh berkempen bermula selepas pengisytiharan pilihan raya dipertandingkan oleh pegawai pengurus hingga jam 11.59 malam 18 November.

 Suasana sekitar Pusat Penamaan Calon Parlimen P111 Kota Raja yang berlangsung di Dewan MBSA Kemuning Utama sempena Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) hari ini. -foto BERNAMA
Suasana sekitar Pusat Penamaan Calon Parlimen P111 Kota Raja yang berlangsung di Dewan MBSA Kemuning Utama sempena Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) hari ini. -foto BERNAMA............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo