NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Wakil PAS jadi MB jika tawan Perlis, kata Bersatu negeri


KANGAR:
Bersatu Perlis akan menyokong pentadbiran dipimpin PAS dan calon menteri besarnya sekiranya Perikatan Nasional (PN) berjaya menawan negeri itu pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15), kata Ketua Bersatu Perlis Abu Bakar Hamzah.

Abu Bakar berkata, PAS telah lebih lama bertapak di Perlis berbanding Bersatu yang merupakan parti politik baharu dan pastinya mempunyai pengalaman luas untuk mengurus tadbir kerajaan negeri nanti.

“Kita (Bersatu Perlis) anggap PAS sebagai ‘abang’ dan sedia memberi sokongan jika menteri besar Perlis nanti dilantik daripada wakil rakyat PAS,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Setiausaha Agung PN Hamzah Zainuddin sebelum ini dilaporkan memberi bayangan bahawa calon menteri besar akan dilantik daripada PAS jika PN berjaya menawan Perlis.

Perlis mempunyai 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan tiga kerusi Parlimen.

Abu Bakar berkata, beliau tidak melihat perkara itu merugikan Bersatu kerana misi utama parti menerusi gabungan PN adalah untuk mengambil alih pentadbiran negeri daripada Barisan Nasional (BN).

“Misi utama kita adalah membangunkan Perlis dan membawa perubahan kepada rakyat negeri ini,” katanya.

Abu Bakar, yang disebut-disebut akan bertanding di kerusi DUN Kuala Perlis, berkata hasil perbincangan dengan PAS sebelum ini secara dasarnya Bersatu akan bertanding di enam kerusi DUN, manakala PAS di sembilan kerusi DUN.

Untuk Parlimen, Bersatu hanya akan meletakkan calon di satu kerusi Parlimen iaitu Kangar, manakala dua lagi adalah PAS.

Abu Bakar berkata, PN akan mengumumkan nama calon yang akan bertanding dalam masa terdekat.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo