NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tragedi Halloween Itaewon: Pengendali media sosial gesa pengguna tidak sebar rakaman, maklumat salah

Beberapa rakaman memaparkan keadaan huru-hara, termasuk pekerja perubatan melakukan CPR ke atas mangsa dan mayat yang bergelimpangan di tepi jalan. - Gambar/ Reuters

SEOUL: Media sosial dan pengendali portal dalam talian di Korea Selatan pada Ahad menggesa pengguna tidak menyebarkan rakaman video yang boleh mencetuskan kebimbangan atau maklumat tidak berasas mengenai insiden rempuhan di Itaewon yang mengorbankan lebih 150 nyawa.
Kakao, selaku pengendali messenger dalam talian No. 1 KakaoTalk meminta penggunanya untuk berhati-hati dalam berkongsi atau menulis mengenai insiden itu, lapor Agensi Berita Yonhap.
"Kami meminta anda tidak memuat naik foto atau video yang mendedahkan identiti mangsa dan menyebarkan atau berkongsi fakta yang tidak sah berkaitan kejadian itu," menurut Kakao.
Pengendali portal internet terkemuka Naver turut mengeluarkan notis sama yang meminta pengguna berhenti menyebarkan foto, rakaman atau komen tidak sahih yang mungkin boleh mendedahkan identiti mangsa.
Twitter juga meminta penggunanya untuk tidak twit semula siaran sensitif selaras dengan dasarnya dan menggesa pengguna membuat laporan jika sebarang twit mengandungi kandungan bermasalah.
Gesaan itu dilakukan selepas beberapa rakaman berhubung insiden itu tersebar di media sosial dan portal dalam talian seperti Twitter dan Instagram.
Beberapa rakaman memaparkan keadaan huru-hara, termasuk sekumpulan individu berkerumun di satu tempat dan menjerit antara satu sama lain, pekerja perubatan melakukan CPR ke atas mangsa dan mayat yang bergelimpangan di tepi jalan.
-- BERNAMA


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo