NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Syed Saddiq tolak desakan mengundur diri


KUALA LUMPUR
– “Saya masih belum didapati bersalah”. Itu penegasan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selepas Mahkamah Tinggi memerintahkan beliau membela diri berhubung empat pertuduhan bersubahat pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram.

Presiden Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) itu berkata, prima facie tidak bermaksud beliau sudah dibuktikan bersalah.

“Hanya peguam pendakwaan dapatkan bukti kes mereka. Jadi sekarang, saya kena membela di mahkamah untuk buktikan kes saya pula.

“Saya masih belum didapati bersalah. Kes saya akan bersambung pada Februari . Time to tell my story!” ciap Syed Saddiq di Twitter.

Kata Syed Saddiq, beliau tidak gentar terhadap keputusan mahkamah hari ini.

Penyandang kerusi Parlimen Muar itu berkata, beliau sama sekali tidak akan lari daripada undang-undang negara.

“Kami tak takut , kami tak gentar. Ini masa untuk kami membela diri. Now is the time.

“Kami tak akan lari dari sistem kehakiman. It is not over yet,” kata beliau.

Sementara itu, Syed Saddiq berharap ibu bapanya tetap menyimpan kepercayaan terhadap diri beliau.

Syed Saddiq berkata, keputusan mahkamah hari ini bukan satu kekalahan dan beliau yakin kebenaran akan ditegakkan.

“Mama and Abuyah. My everything. Ini bukan kekalahan. Now is our time to get our side of the story out!

Have faith. It is not the end. Kebenaran akan ditegakkan,” kata beliau.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid memerintahkan Syed Saddiq membela diri selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan prima facie terhadap semua pertuduhan di akhir kes pendakwaan itu.

Mahkamah menetapkan tarikh perbicaraan untuk Syed Saddiq membela diri bermula 22 hingga 24 Februari serta 13 dan 14 Mac dan 10 hingga 14 April tahun hadapan.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim yang diamanahkan dengan dana Armada berjumlah RM1 juta, melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana itu di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 di sini pada 6 Mac 2020.

Pertuduhan dikemuka mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun dengan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa menyalahgunakan harta untuk diri sendiri, iaitu wang RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang itu.

Beliau juga berdepan dua pertuduhan membabitkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram, iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya, ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, iaitu hasil daripada aktiviti haram.-MalaysiaGazette............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo