NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Selangor, P Pinang, dan N Sembilan hanya bubar DUN pada 2023 - Anwar

Anwar pada sidang media di Bangunan Parlimen yang diadakan hari ini. - Foto Astro AWANI

KUALA LUMPUR: Tiga negeri di bawah Kerajaan Pakatan Harapan (PH), iaitu Selangor, Pulau Pinang, dan Negeri Sembilan tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing, sekiranya Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat.
Ketua Pembangkang yang juga Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perkara itu dicapai dalam mesyuarat Majlis Presiden PH, selepas mengadakan pertemuan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Menteri Besar Selangor dan Menteri Besar Negeri Sembilan.
Mengambil kira faktor banjir besar yang akan memberi kesusahan kepada rakyat, Anwar berkata, Majlis Presiden PH menerima pendirian tiga negeri terbabit agar pembubaran DUN masing-masing hanya akan dilakukan pada tahun hadapan.
“Majlis Presiden mengambil maklum laporan Jabatan Metereologi yang berkata bahawa fenomena La Nina dan monsun Timur Laut hingga ke awal tahun depan bakal menyaksikan jumlah taburan hujan yang tinggi serta kemungkinan berlaku hujan lebat dan banjir di kebanyakan negeri.
“Majlis Presiden turut mengambil maklum bahawa Kerajaan-Kerajaan Negeri Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang telah mempertingkat tahap kesiapsiagaan bagi menghadapi musim banjir di negeri masing-masing sesuai dengan prinsip mengutama nasib rakyat berkait nyawa dan harta benda.
“Oleh itu, Majlis Presiden menerima pendirian Menteri-Menteri Besar Selangor dan Negeri Sembilan serta Ketua Menteri Pulau Pinang bahawa Dewan-Dewan Undangan bagi negeri-negeri tersebut akan dibubarkan pada tahun 2023, pada satu tarikh yang akan diumum kelak,” kata Anwar.
Beliau berkata demikian kepada sidang media di Bangunan Parlimen, selepas khabar angin bertiup kencang bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mendapatkan perkenan Yang di-Pertuan Agong agar Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat.
Dalam pada itu, Anwar berkata, Majlis Presiden PH secara amnya bersetuju tentang pemakaian logo baharu gabungan parti berkenaan.
Namun, jelasnya lagi, jika Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat, maka berkemungkinan besar PH akan tetap menggunakan logo sedia ada, mengambil kira faktor logistik dan penerangan yang perlu dilakukan dalam masa yang singkat.

Sumber | Astro Awani 


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo