NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Perlembagaan tetapkan PM mesti berunding dengan Kabinet sebelum minta Agong bubarkan Parlimen - Hamzah

KUALA LUMPUR — Keputusan membubarkan Parlimen bagi membuka laluan kepada pilihan raya umum (PRU15) perlu mengambil kira pandangan mereka dalam Kabinet, kata Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Hamzah Zainudin. 

Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa perdana menteri boleh menasihatkan supaya Yang di-Pertuan Agong membubarkan Parlimen selepas berunding dengan rakan-rakan Kabinetnya, kata menteri dalam negeri semasa sidang media selepas “Program Dewan Perbandaran Demi Kita Negara” zon Sabah di Kompleks Sukan Likas, menurut kepada Sinar Harian .

“Orang ramai mengatakan bahawa tidak perlu (perbincangan Kabinet) kerana ia tidak dilakukan pada majlis sebelumnya. Tetapi ketika itulah Barisan Nasional (BN) dominan dan satu-satunya parti dalam kerajaan. Sekarang terdapat banyak parti yang berbeza dalam kerajaan.

“Jadi beliau (Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) perlu mengambil kira pendapat mereka dalam Kabinetnya sebelum membuat keputusan kerana itu yang dinyatakan dalam Perlembagaan.

“Ada pihak yang mengatakan tidak mengapa kerana perdana menteri cukup berkuasa untuk memecat semua orang untuk beliau membuat keputusan ini. Tak kisahlah, dia boleh pecat menteri-menteri yang bukan dari partinya. Tetapi ini akan kehilangan dia majoriti.

"Dan jika dia kehilangan majoriti, maka dia tidak boleh menasihati Yang di-Pertuan Agong - dia hanya boleh bertanya," Hamzah dipetik sebagai berkata dalam jawapan kepada pemberita yang bertanya tentang pendirian Bersatu terhadap kepimpinan tertinggi Umno yang mahukan PRU15. diadakan pada tahun ini.

Apa pun, keputusan untuk membubarkan Parlimen terletak pada Agong, katanya.

“Jadi seseorang itu perlu berfikir jangka panjang. Kadang-kadang, Umno tidak fikir jangka panjang, dan itu menjadi masalah kita. Itulah sebabnya saya meletakkan rakyat dan apa sahaja yang perlu kita lakukan untuk mereka terlebih dahulu.

“Biar rakyat faham siapa yang telah berhemah mengikut prinsip negara. Kerana kita mahu mendahulukan rakyat, kita tentukan tujuan dan matlamat negara,” katanya dipetik sebagai berkata.

Pada 22 September, Kabinet dilaporkan berpecah sama ada untuk mengadakan pilihan raya umum tahun ini.

Menurut Utusan Malaysia , menteri dari Bersatu dan PAS mahu kerajaan memberi tumpuan kepada ekonomi dan membuat persediaan menghadapi musim banjir tengkujuh akan datang daripada mengadakan pilihan raya pada masa ini.

Menteri yang sama yang tidak dinamakan memberitahu akhbar harian Melayu bahawa mereka yang menyokong pemilihan tahun ini adalah menteri Umno

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo