NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Masih wujudkah gabungan Anwar-Mahathir? Kenapa Langkawi kosong calon PH?


Pakatan Harapan (PH) malam ini mengumumkan senarai calonnya yang akan bertanding di 14 kerusi Parlimen di Kedah pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), 19 November ini.

Pengumuman dibuat oleh Ketua Penerangan PH Kedah Ismail Salleh pada Majlis Pengisytiharan Calon PH Kedah yang turut mengumumkan sembilan calon daripada PKR yang telah diumumkan semalam.

Lima lagi kerusi yang diumumkan malam ini ditandingi oleh empat calon daripada Amanah dan seorang calon DAP.

Bagaimanapun gabungan itu tidak mengumumkan nama calon bagi satu lagi kerusi di negeri itu iaitu Langkawi. Ini menimbulkan tanda tanya masih ada rundingan Mahathir - Anwar?

Empat calon daripada Amanah ialah Muaz Abdullah (Padang Terap), Mahfuz Omar (Pokok Sena), Latipah Mohamad Yatim (Sik) dan Johari Abdullah, (Baling) sementara  Zulhazmi Shariff daripada DAP dicalonkan untuk bertanding di Jerai.

Pengerusi PH Kedah Mahfuz Omar ketika ditemui pemberita selepas majlis itu berkata calon PH bagi kerusi Langkawi akan diputuskan kemudian dan enggan mengulas sebab calon bagi kerusi itu tidak diumum malam ini.

"Kita akan maklumkan nanti, sebelum penamaan calon nanti," katanya.

Mengulas mengenai senarai calon PH di Kedah, Mahfuz berkata PH yakin dengan kehadiran muka baharu serta individu yang mempunyai pelbagai latar belakang akan mampu membawa sesuatu yang baharu kepada masa depan Malaysia. 

Berikut adalah senarai calon PH bagi 14 kerusi Parlimen di Kedah:

1. Jerlun - Dr Mohamed Fadzil Mohd Ali

2. Kubang Pasu - Aizuddin Ariffin

3. Padang Terap - Muaz Abdullah

4. Pokok Sena - Mahfuz Omar

5. Alor Setar - Simon Ooi Tze Min

6. Kuala Kedah - Dr Azman Ismail

7. Pendang - Zulkifly Mohamad

8. Jerai - Zulhazmi Shariff

9. Merbok - Nor Azrina Surip

10. Sik - Latipah Mohamad Yatim

11. Sungai Petani - Dr Mohammed Taufiq Johari

12. Baling - Johari Abdullah

13. Padang Serai - M Karupaiya

14. Kulim Bandar Baharu - Saifuddin Nasution Ismail............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo