NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Mahkamah tolak saman fitnah Sultanah Terengganu terhadap Rewcastle Brown


MAHKAMAH tinggi menolak saman fitnah yang difailkan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown dan dua yang lain.

Pesuruhjaya Kehakiman, Lee Kien How @ Johan Abdullah berkata, kenyataan dalam buku bertajuk ‘The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Expose’ bukannya fitnah.

“Pada pendapat saya, reputasi plaintif tidak terjejas,” katanya dalam keputusan lisan yang disampaikan dalam talian petang ini, lapor Free Malaysia Today (FMT).

Kenyataan yang disangkal itu berbunyi: “(Ahli perniagaan buruan, Low Taek Jho atau Jho Low) juga baik dengan pemain utama di Terengganu, isteri sultan, yang persetujuannya diperlukan untuk menubuhkan dana itu dan baginda kemudiannya mengatakan sokongannya penting untuk beliau mendapat jawatan penasihat.”

Hakim turut memerintahkan kos sebanyak RM80,000 dibayar kepada Rewcastle Brown, penerbit Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn. Bhd.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo