NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Hanipa Maidin, Anuar Tahir, Hasanuddin dan Hasan disingkir calon AMANAH


Amanah menggugurkan empat penyandang kerusi Parlimennya daripada senarai calon bagi PRU15.

Parti itu juga akan bertanding di 54 kerusi Parlimen - meningkat 35 peratus berbanding PRU lalu.

Empat penyandang yang digugurkan adalah Hanipa Maidin (Sepang), Anuar Tahir (Temerloh), Hasanuddin Mohd Yunus (Hulu Langat) dan Hasan Bahrom (Tampin).

Dalam pengumuman rasmi hari ini, Amanah turut mengumumkan Khalid Samad tidak akan mempertahankan kerusi Parlimen Shah Alam, tetapi akan menjadi calon di Parlimen Titiwangsa.

Muka baru iaitu Azli Yusof akan menggantikan Khalid di Shah Alam.

Turut diumumkan adalah bekas ketua menteri Melaka Adly Zahari yang akan bertanding di Alor Gajah.

Amanah menukar kerusi itu dengan DAP yang akan bertanding di Jelai, Kedah. Terdahulu hari ini, Amanah memecat pengerusi negeri Phahrolrazi Mohd Zawawi yang membantah pertukaran itu.

Berkenaan penyandang yang digugurkan, Khalid yang merupakan pengarah komunikasi Amanah berkata keputusan itu adalah sebahagian daripada pelan peralihan Amanah, di mana parti itu ingin memberi peluang kepada muka baru.

"Ini tidak bermakna mereka tidak jalankan tugas dengan baik. Tetapi ia proses peralihan di mana kami ingin menggalakkan pemimpin baru agar diberi peluang untuk bertanding.

"Seperti Hasanuddin di Hulu langat, Hanipa di Sepang, Hasan di Tampin, semuanya tunjuk prestasi yang baik. Tetapi berdasarkan perkiraan tertentu, kami ambil ini sebagai peluang untuk muka baru," katanya ketika sidang media di ibu pejabat Amanah di Kuala Lumpur.

Berkenaan Anuar pula, Khalid berkata di pada mulanya tersenarai sebagai calon tetapi kemudian digugurkan atas masalah kesihatan.

Setiausaha Agung Amanah Hatta Ramli pula berkata mereka akan bertanding di tambahan 19 kerusi dalam PRU kali ini.

Antara kerusi baru yang diperuntukkan kepada Amanah adalah Langkawi dan Baling di Kedah; Sri Gading, Kota Tinggi dan Pengerang di Johor; Alor Gajah di Melaka; Jempol di Negeri Sembilan; Sabak Bernam di Selangor; and dua kerusi Wilayah Persekutuan, iaitu Titiwangsa dan Labuan.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo