NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Enam Tips Yang Perlu Di Ketahui Bakal Graduasi Sebelum Menghadiri Majlis Konvokesyen


Majlis Konvokesyen adalah saat indah yang akan dikenang bagi setiap mahasiswa setelah bertungkus-lumus bertahun-tahun demi menjulang segulung ijazah, pastinya adalah pada hari konvokesyen.

Setelah 2 tahun majlis konvokesyen di lakukan secara maya atau temu janji kerana pandemik Covid-19 tetapi kini majlis tersebut boleh di sambut secara seperti dahulu dan boleh didatangi oleh ibubapa, rakan-rakan dan juga ahli keluarga yang terdekat untuk menyambut Majlis tersebut bersama-sama.

Setiap bakal graduasi akan membuat beberapa persiapan untuk melalui detik-detik bersejarah di dalam hidup mereka. Mari saya kongsikan beberapa tips yang dikongsi oleh seorang pengguna Twitter di kenali sebagai dyra haiyi tentang tips untuk para pelajar yang bakal menghadiri majlis konvokesyen mereka.

1#Pengambilan Jubah

Enam Tips Yang Perlu Di Ketahui Bakal Graduasi Sebelum Menghadiri Majlis Konvokesyen
Kredit: Lakaran Tuah Sdn Bhd

Masa ambil jubah anda perlu mengambil sendiri agar jubah yang dipih sesuai dan mengikut keselesaan anda. Jubah konvo kadang-kandang besar, kecil dan pendek jadi anda perlu pergi sendiri untuk memilih mengikut keselesaan anda sebab nanti anda yang akan memakainya ketika majlis tersebut.

2#Pemilihan baju

Pakaian konvo yang sesuai adalah sangat penting walaupun kita memakai jubah dibahagian lawa. Jika anda ingin memilih baju sila pilih baju yang sepadan dengan jubah dan jangan memilih baju yang tebal kerana anda akan kepanasan disebabkan perlu memakai jubah konvo untuk tempoh yang lama.

Tetapi kalau anda ingin lebih bergaya tidak salah untuk memakai baju yang mempunyai rekaan seperti kain flowy atau sari, pemakain tersebut perlu sopan dan tidak menjolok mata.

3# Tudung

Enam Tips Yang Perlu Di Ketahui Bakal Graduasi Sebelum Menghadiri Majlis Konvokesyen
Kredit: azzsmallmarket.com

Pemilihan jenis tudung adalah sangat penting untuk wanita kerana pelajar perlu memakai topi dan wanita mesti ingin kelihatan cantik ketika mengenakan tudung dengan ropi. Tetapi ada sesetengah universiti menetapkan warna tudung untuk majlis gradusi tersebut jadi pelajar perlu mengikuti peraturan tersebut.

Namun mahasiswi dinasihatkan memilih untuk memakai tudung bawal atau shawl. Tetapi apa yang penting adalah safety pin sebab anda akan melekatkan topi dengan tudung supaya topi tidak terjatuh ketika anda mengambil skroll di atas pentas.

4# Kasut

Enam Tips Yang Perlu Di Ketahui Bakal Graduasi Sebelum Menghadiri Majlis Konvokesyen
Kredit: VERST

Seterusnya kasut, pemilihan kasut sangat penting kalau anda yang tidak biasa memakai kasut tumit tinggi lebih baik jangan memakainya kerana di dalam dewan anda akan berdiri lama jadi pemilihan kasut kena sesuai dan anda selesa ketika memakainya. Tetapi jika anda memilih kasut tumit tinggi, pilihlah yang tidak terlalu tinggi agar selesa ketika anda untuk bergerak dan berdiri lama di dalam dewan.

5#Bersolek

Bagi lelaki, ia lebih mudah kerana hanya perlu meletakan bedak dimuka dah siap, tetapi untuk wanita pasti ingin kelihatan cantik pada hari graduasi mereka. Jadi untuk solekan anda boleh pilih nak bersolek sendiri atau meminta tolong daripada rakan.

Jika anda ingin solekan anda tahan lama, jangan lupa untuk memakai SETTING SPRAY.

6#Beg Tangan

Enam Tips Yang Perlu Di Ketahui Bakal Graduasi Sebelum Menghadiri Majlis Konvokesyen
Kredit: cntraveler

kalau anda ingin membawa beg tangan, dinasihatkan hanya membawa beg sandang yang kecil sahaja. Cukup untuk menyimpan telefon, pin tudung, tisu, cermin atau barang-barang keperluan yang anda perlukan.

Ini adalah tips yang dapat kami kongsikan kepada bakal graduasi yang akan menghadiri majlis konvokesyen anda. Semoga bermanfaat dan yang paling penting ketika berada di atas pentas tetap senyum dan berbangga dengan atas kejayaan yang telah anda capai.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo