NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bagaimana Mencintai Rasulullah?

1. Sempena hari kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad ﷺ, mari zahirkan bukti kecintaan kita terhadap Rasulullah secara praktikal. 

2. Sebahagian ulama meletakkan beberapa panduan dalam menzahirkan kecintaan kepada Rasulullah ﷺ antaranya seperti:
(a) Mentaati segala perintah Allah dan Rasul
Menurut al-Imam Ibn al-Qayyim, para salafussoleh terdahulu, sekiranya mereka mengetahui Baginda Nabi memerintahkan atau melarang sesuatu, maka mereka tidak akan bertanya atau mempersoalkan. Mereka mentaatinya secara mutlak.
(b) Menghidupkan Sunnah Rasulullah
Rasulullah pernah berpesan kepada para sahabat, bahawa akan tiba satu masa, mereka yang berpegang teguh dengan agama Islam ini dengan menghidupkan sunnah Rasulululah, berada dalam keadaan yang sukar sehingga mereka disifatkan sebagai menggenggam bara api. Sabda Rasulullah:

يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ الصَّابِرُ فِيهِمْ عَلَى دِينِهِ كَالْقَابِضِ عَلَى الْجَمْرِ

“Akan datang satu zaman, mereka yang bersabar (dalam berpegang kepada Agama) adalah seumpama mereka yang menggenggam bara api.” (HR al-Tirmizi)
(c) Mempertahankan Sunnah Rasulullah
Jadilah seperti para sahabat yang menghidupakan Sunnah Rasulullah dalam setiap perkara. Saidina Abdullah bin Umar dikatakan antara sahabat yang sangat kuat mengikuti setiap perbuatan Rasulullah sekalipun tidak di suruh.
(d) Memperbanyakkan Berselawat ke atas Nabi
Secara zahirnya, mereka yang benar-benar mencintai Rasulullah tidak pernah jemu untuk membacakan selawat ke atas Rasulullah. Mereka yang banyak berselawat akan dekat dengan Rasulullah di hari kiamat kelak.

Semoga ALlah membimbing kita.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi
https://telegram.me/drahmadsanusiazmi

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo