NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Surat anugerah kepada dua kontraktor utama projek LCS terbatal - BHIC

KUALA LUMPUR : Boustead Heavy Industries Bhd (BHIC), yang terlibat dalam kegagalan projek kapal tempur pesisir (LCS) bernilai RM9 bilion, mengumumkan bahawa surat anugerah kepada dua kontraktor utama berhubung enam kapal untuk Diraja Tentera Laut Malaysia (Program LCS) telah dibatalkan.

Dalam pemfailan bursa pada hari Jumaat (2 Sept), BHIC berkata kedua-dua kontraktor — Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD) dan Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED) — telah menerima notis bertarikh 23 Ogos 2022, menyatakan bahawa surat yang dikeluarkan oleh unitnya Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) kepada syarikat-syarikat di bawah program itu adalah terbatal.

“Lembaga BHIC kini sedang melibatkan penasihat profesional untuk menilai jalan penyelesaian yang ada dalam menyelesaikan perkara ini, berikutan penerimaan notis itu,” kata kumpulan itu, sambil menambah bahawa kesan kewangan, perundangan dan operasi belum dapat dipastikan lagi.

"Syarikat itu akan terus melibatkan semua pihak berkepentingan yang berkaitan untuk memberikan kerjasama penuh dalam memastikan kemajuan program LCS tidak akan terjejas, demi kepentingan keselamatan negara," katanya.

BNS telah melantik syarikat-syarikat tersebut sebagai kontraktor utama bagi projek tersebut. BHIC memegang majoriti 51% kepentingan dalam kedua-dua syarikat, manakala Kumpulan Rheinmetall Jerman memegang baki 49%.

Sementara itu, BNS dikuasai 20.77% oleh BHIC, 68.85% oleh Boustead Holdings Bhd, dengan dana angkatan tentera Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) memegang 10.38%. Boustead Holdings pula mengawal 65% BHIC.

Aktiviti utama CAD ialah pembuatan produk elektronik, dan penyelenggaraan peralatan ketenteraan dan pertahanan.

Sementara itu, CED ialah anak syarikat milik penuh CAD. Aktiviti utama CED adalah untuk menyediakan dan melaksanakan reka bentuk sistem, infrastruktur dan kemudahan, pengurusan projek, dan kerja-kerja dan perkhidmatan integrasi untuk pertahanan, sektor komersil dan perindustrian, pengilang, pemasang, penyelenggara, pembaikan dan pengedar peralatan elektrik dan elektronik dan radas.

Aktiviti utama BNS ialah pembinaan, pembaikan dan penyelenggaraan kapal tentera laut, senjata dan elektronik, reka bentuk dan kejuruteraan, fabrikasi struktur keluli dan pembinaan kapal komersial.

Projek LCS telah dianugerahkan kepada BNS oleh kerajaan melalui Kementerian Pertahanan pada tahun 2014. Bagaimanapun, setakat ini belum ada yang dibina, walaupun kerajaan telah mengeluarkan hampir RM6 bilion pembayaran kepada BNS.

Saham dalam BHIC ditutup naik 5.5 sen atau 15.49% pada 41 sen pada Jumaat, menjadikan ia permodalan pasaran RM98 juta.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo