NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Raja Charles III sampaikan ucapan sulung di Parlimen

Raja Charles III meneruskan tanggungjawab sebagai pemegang takhta Britain yang baharu dengan membuat ucapan sulungnya di Parlimen hari ini. - Gambar AP

LONDON : Raja Charles III hari ini menyampaikan ucapan sulungnya di Parlimen Britain sejak menaiki takhta selepas kemangkatan Ratu Elizabeth II.
Raja baharu itu menyampaikan ucapan perasmian di hadapan anggota dewan di Westminster Hall, dengan memuji tradisi penting penggubal undang-undang Britain.
Dewan itu merupakan bahagian tertua dalam Parlimen Britain yang akan menempatkan keranda mendiang ibunya mulai petang Rabu sehingga pengebumian pada Isnin.
"Beta berdiri di hadapan anda hari ini, tidak dapat menahan keagungan sejarah di sekeliling kita yang mengingatkan kita tentang tradisi kepentingan sistem Parlimen yang mana ahli-ahli kedua-dua dewan menyatakan komitmen untuk kebaikan semua," katanya pada Isnin.
Dalam ucapannya itu, Raja Charles III menyingkap kepentingan sejarah dan tradisi Parlimen negara itu.
Titahnya, parlimen adalah instrumen demokrasi yang penting dan Ratu Elizabeth II telah menunjukkan teladan kewajipan yang tidak mementingkan diri.
Baginda seterusnya akan ke Scotland untuk menyertai perarakan mengiringi keranda ibunya di sepanjang Royal Mile di Edinburgh ke Katedral St. Giles.


Sumber | Astro Awani
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo