NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tiga parti besar Melayu bakal jadi pembangkang selepas PRU-15: Idris


Naib Presiden PAS Datuk Idris Ahmad memberi amaran bahawa ketiga-tiga parti terbesar bangsa Melayu – PAS, Bersatu dan UMNO – bakal menjadi pembangkang selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), jika terus berpecah seperti sekarang.

Bahkan, katanya parti-parti kecil berteraskan Melayu yang lain juga tidak akan dapat memenangi PRU-15 untuk menjadi kerajaan sekiranya bertanding bersendirian.

“Sekiranya parti politik Melayu-Islam terus berpecah, maka tiada yang akan memenangi kerusi pilihan raya dan kembali menjadi pembangkang,” katanya merujuk kepada keputusan PRU-14 lalu.

“Tolong ‘listed’ (senaraikan) kerusi mana yang kita eksyen (berlagak) sangat kalau kita pecah kita boleh menang? Tolong listed. Sebab itu kalau kita pecah, PRU14 (dulu) result dia keputusan begitu.”

Berucap merasmikan Jentera Pilihan Raya PAS Kawasan Gombak di Dataran Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) di Taman Melewar, malam tadi, Idris menggunakan peribahasa ‘jangan terhatuk batu terngadah’.

“Kerana ketika itu tidak akan ada maknanya lagi kerana ‘nasi sudah menjadi bubur’ disebabkan sentimen ketika ini sesama parti Melayu-Islam marah kepada satu sama lain.

“Kita lupakan, tak perlulah kita nak ungkit sejarah-sejarah apa yang mereka lakukan, tapi kita berjiwa besar, kita buka buku baru. Kita berpolitik biar nampak cerdik. Biar kita mati esok anak cucu kita kenang kita.

“Jangan kita mati nanti, anak cucu kita kencing atas kubur, datukku memang tak guna punya orang, berjuang kerana kepentingan perut. Nak bergaduh hingga kami jadi macam ni. 22 bulan tak serik lagi ke, Allah Taala masih sayang kepada kita,” ketanya memetik laporan Harakah.

Idris berkata PAS mentarbiyah pimpinan dan ahlinya bahawa berpolitik adalah untuk menunaikan tanggungjawab kepimpinan yang sebenarnya berat di sisi Allah SWT, namun ia adalah amalan dan menjadi penentuan kehidupan setelah mati.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) itu juga menolak pandangan salah sesetengah anak muda yang marahkan politik sehingga mahu memboikot pilihan raya, sedangkan ia adalah wadah penting masyarakat dan negara melibatkan kepentingan masa depan generasi.

Katanya secara mudah difahami, apabila pilihan raya tidak disertai oleh orang yang baik, maka golongan jahat akan memenangi dan menguasai lalu mengetuai kehidupan semua pihak.

Menurutnya, biarpun ada kecacatan dan kelompangan dalam sistem demokrasi serta lebih mudah dirasa berdemonstrasi di jalanan, tetapi PAS sejak penubuhannya tetap juga menyertai pilihan raya.

“Alhamdulillah. Walau bagaimanapun kita tidak berada di zon yang selesa. Kita tidak mahu pimpinan-pimpinan kita berada di dalam keadaan zon selesa. Kita tetap terus bekerja kita mengatur strategi di samping kita terus berdoa dan bermunajat dengan Allah S.W.T,” ujarnya.


Sumber | Agenda Daily


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo