NOTIS:

Belum ada lagi....

RUU Sumbangan Politik larang terima dana daripada pihak berkaitan kerajaan

0

Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, turut dimasukkan ialah larangan menerima sumbangan daripada syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat yang menerima lesen atau geran daripada kerajaan. - Gambar BERNAMA

Dalam masa sama, Hishammudin berkata, pendakwaan yang dibuat terhadap individu yang terlibat dengan kes perolehan LCS tidak hanya melibatkan pegawai bawahan atau 'ikan bilis' sahaja.
"Nak kata tindakan yang diambi terhadap bekas Panglima TLDM (Tentera Laut Diraja Malaysia), Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor ini merupakan perkara kecil, bukan mudah dan tetap diambil kerana Jawatankuasa Kira-Kira (PAC) sendiri (yang didedahkan dalam laporan).
"Saya tahu kalau tengok pertimbangan politik, ahli-ahli politikus ini (yang diharapkan) didakwa... yang ‘jerung-jerung’ ini.
"Tetapi ini tidak bermakna yang didakwa sekarang adalah ‘ikan bilis’ dan ia telah diperakui oleh PAC. Berdasarkan laporan PAC di muka surat 151, di mana disebut semakan dan analisa dokumen dan sejarah transaksi berkaitan menunjukkan wujud penyelewengan, penipuan, dan salah urus tadbir yang melibatkan pegawai-pegawai dan beberapa pegawai-pegawai bawahan BHIC (Boustead Heavy Industries Corporation Bhd)," jelas beliau lagi.
Hari ini, Ahmad Ramli dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tiga pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) berkaitan dana syarikat pembuat kapal, Boustead Naval Shipyard (BNS) Sdn Bhd.
Ahmad Ramli, 78, yang juga bekas Pengarah Urusan BNS, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan dan minta dibicarakan
Dalam masa yang sama, beliau berkata, dalam tempoh enam bulan ini Mindef akan giat melakukan rundingan dengan pihak pengilang peralatan asal (OEM), vendor serta perbankan sebagai pelan mobilisasi bagi memastikan LCS dapat disiapkan.
Tegas Hishammuddin, pelan mobilisasi yang dirancang tidak akan melibatkan tambahan kos ketika ini.
"Dalam LCS pertama melalui pelan kita melihat ke hadapan, saya rasa peruntukan sedia ada mencukupi untuk mereka meyakinkan pada saya, Mindef dan kerajaan bahawa mereka mampu (menyiapkan LCS).
"Kalau sekiranya dengan 67 peratus kapal dah siap dia tak boleh siapkan, bermakna bagaimana dia boleh yakinkan kepada kita (untuk siapkan) empat buah kapal lagi," katanya.
"Itu antara garis panduan, ia belum dilibat urus (bersama Ahli-Ahli Parlimen) lagi," katanya dalam sidang media di sini hari ini.
Wan Junaidi berkata, bentuk hukuman dan denda di bawah rang undang-undang yang dicadang untuk dibentang pada persidangan Parlimen Oktober depan akan turut dibincang.
"Ada hukuman kalau Ahli Parlimen kena denda banyak itu, dia boleh hilang kelayakan, kalau hilang kelayakan di bawah Perlembagaan, dia kena hilang kerusi, kena ada pilihan raya, jadi semua benda ini kita kena ambil kira.
"Siapa yang kena hukum masih dibincang, adakah kita nak hukum penerima sahaja atau penyumbang juga," katanya.
Pada 19 Mei lepas, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, rang undang-undang itu secara dasarnya telah dipersetujui untuk dilaksanakan dan skopnya akan dibentang pada mesyuarat Jemaah Menteri.
Beliau berkata, rang undang-undang itu penting kerana sehingga kini, masih tiada undang-undang atau peraturan dalam negara yang mengawal selia pembiayaan politik.
Pembiayaan politik merujuk cara parti politik dan ahli politik mengumpul wang untuk kempen pilihan raya, operasi harian serta aktiviti lain. - BERNAMA


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo