NOTIS:

Belum ada lagi....

Penunjuk perasaan bakar Parlimen Libya

0

Penunjuk perasaan menyerbu bangunan Parlimen Libya di Tobruk dan membakar sebahagian bangunan itu. -Reuters

TOBRUK: Penunjuk perasaan menyerbu bangunan Parlimen Libya di Tobruk dan membakar sebahagian bangunan itu.
Tindakan dilakukan sebagai membantah tindakan kerajaan memotong bekalan elektrik dan menyebabkan kenaikan harga barang akibat kebuntuan politik.
Penunjuk perasaan turut menggesa kerajaan mengadakan pilihan raya segera bagi memulihkan keadaan.
Pergolakan itu berlaku sehari selepas rundingan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Geneva.
Menurut ketua kerajaan perpaduan sementara, Abdul Hamid Dbeibah menjelaskan semua institusi negara perlu diubah.
Pemilihan presiden dan Parlimen sebelum ini dijadual berlangsung pada Disember tahun lalu, menyusuli proses damai diterajui PBB selepas keganasan besar pada 2020.
Namun, pemilihan tidak dapat diadakan kerana wujud perbezaan pendapat dalam kalangan beberapa calon dan pertikaian berhubung keabsahan pengundian.
Libya terjerumus dalam kancah huru-hara sejak pemberontakan yang disokong oleh Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) pada 2011 yang menyaksikan penggulingan pemerintahnya, Muammar Gaddafi.
Sejak beberapa bulan lalu, dua pihak cuba meraih kuasa di Libya termasuk satu yang berpangkalan di Tripoli, diterajui Dbeibah.
Satu lagi diketuai bekas Menteri Dalam Negeri, Fathi Bashagha yang dilantik oleh Parlimen serta disokong pemimpin di wilayah timur, Khalifa Haftar.

Sumber | Astro Awani


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo