NOTIS:

Belum ada lagi....

Parlimen lancar buku 'Dinamika Mendepani COVID-19'

0

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun (tengah) menunjukkan buku selepas melancarkan Majlis Pelancaran Buku "Dinamika Parlimen Malaysia mendepani COVID-19" di Bangunan Parlimen hari ini. - BERNAMA

KUALA LUMPUR: Parlimen hari ini melancarkan buku yang mendokumentasi aspek pengurusan institusi itu dalam memastikan Parlimen terus bersidang dengan selamat ketika menghadapi wabak COVID-19.
Buku berjudul 'Dinamika Parlimen Malaysia Mendepani COVID-19' yang dilancarkan Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun itu merangkumi langkah-langkah kawalan pencegahan penularan wabak COVID-19 di Parlimen serta persidangan mengikut norma baharu.
Menurut Azhar, penghasilan buku itu boleh menjadi rujukan dan panduan kepada semua pihak dalam mengurus dan menyelaras badan perundangan itu ketika mendepani cabaran wabak pada masa akan datang.
"Persidangan Parlimen berjaya dilaksanakan dan impak penularan adalah pada tahap minimum. Parlimen Malaysia menjalankan tanggungjawabnya sebagai tonggak legislatif negara pada masa pandemik melanda," katanya ketika melancarkan buku itu di Bangunan Parlimen, hari ini.
Beliau berkata Parlimen turut merakam penghargaan kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu pendokumentasian itu khususnya Kementerian Kesihatan, Agensi Pengurusan Bencana Negara, Majlis Keselamatan Negara, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia.
Turut hadir pada majlis itu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin; Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri; dan Ketua Pentadbir Parlimen Datuk Nor Yahati Awang.
-- BERNAMA


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo