NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

'Lightyear' diharamkan di 14 pasaran selepas kontroversi ciuman sejenis

Animasi terbaharu Disney "Lightyear," yang menampilkan ciuman sejenis, tidak dibenarkan ditayangkan di lebih 10 negara terutamanya Islam. - Foto AGENSI

LOS ANGELES: Animasi terbaharu Disney "Lightyear," yang menampilkan ciuman sejenis, tidak dibenarkan ditayangkan di lebih 10 negara terutamanya Islam, sumber yang rapat dengan syarikat itu memberitahu AFP semalam.

Negara-negara di seluruh Asia dan Asia Barat telah menolak untuk memberikan laluan kepada filem yang dihasilkan oleh Pixar, dalam perkembangan terbaru terhadap syarikat induk Disney kerana ia cuba memandu sikap awam dan politik yang berbeza mengenai isu lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ).

Pengawal selia di Emiriah Arab Bersatu (UAE) minggu ini mengumumkan bahawa mereka mengharamkan filem itu kerana "melanggar piawaian kandungan media negara," dengan menciap gambar wira Buzz Lightyear dalam simbol merah "Tidak".

Indonesia - negara majoriti Islam terbesar di dunia - berkata ia tidak mengharamkan filem itu, "tetapi mencadangkan pemilik filem itu memikirkan mengenai penonton mereka di Indonesia di mana adegan ciuman LGBT masih dianggap sensitif."

Rommy Fibri Hardiyanto, ketua pejabat penapisan Indonesia yang diselia oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, memberitahu AFP bahawa Disney tidak menawarkan versi potongan semula "Lightyear."

Di Malaysia, Lembaga Penapisan Filem berkata, jika pemotongan tidak dibuat, filem itu tidak akan ditayangkan di negara ini.

"Adalah tidak wajar untuk menunjukkan dua adegan itu, dan ia tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak," kata seorang pegawai yang enggan namanya disiarkan kepada AFP.

Difahamkan, Disney telah menolak untuk membuat sebarang pemotongan, menawarkan filem "seadanya" di semua pasaran.

Akibatnya, sejumlah 14 negara dan wilayah di mana syarikat itu mahu menayangkan "Lightyear" tidak membenarkan filem itu ditayangkan, AFP dimaklumkan.

Negara lain yang tidak membenarkan penayangan filem itu ialah Bahrain, Mesir, Iraq, Jordan, Kuwait, Lubnan, Oman, Wilayah Palestin, Qatar, Arab Saudi dan Syria.

"Lightyear" mengisahkan latar belakang watak utama daripada francais terkenal "Toy Story", seorang tokoh aksi yang percaya dia adalah nyata.

Filem itu mengikuti Buzz Lightyear - kononnya pengembara angkasawan yang mengilhamkan patung itu - ketika dia dan rakan renjer angkasa lepasnya terhempas mendarat di planet yang bermusuhan.

Satu adegan menggambarkan kawan baik Buzz, Alisha Hawthorne mencium isterinya.

Adegan itu sudah menjadi subjek kontroversi di Amerika Syarikat (AS), di mana ia pada asalnya telah dipotong daripada filem akhir. - AFP


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo