NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tidak melalui Telefon Pintar, CEO Nokia sasar guna 6G menjelang 2030


CEO Nokia kini menyasarkan rangkaian 6G akan tersedia kepada pengguna umum menjelang 2030 kelak, iaitu sekitar 8 tahun lagi. Apa pun, menariknya juga berkenaan perkongsian beliau adalah orang ramai dijangka akan mengaksesnya dengan peranti berbeza dan bukannya melalui telefon pintar seperti hari ini.

Dengan rangkaian internet lebih pantas, 6G dijangka akan membawa kepada interaksi melalui peranti seperti kaca mata pintar dan sebagainya yang dipakai terus pada wajah – sekaligus memudahkan lagi proses interaksi.

CEO Nokia turut menyasarkan pada ketika itu, kita akan mula memakai pelbagai peranti berhubung pada badan untuk berinteraksi terus – dan bukannya melalui telefon pintar seperti pada hari ini.

Pelbagai syarikat pada hari ini telah memulakan proses pembangunan peranti boleh-pakai dan kaca mata pintar tersendiri, termasuk Meta, Apple, Google dan juga Microsoft. Melengkapkan ini juga adalah masing-masing melakukan pelaburan tinggi pada arena realiti-terimbuh selain pembantu maya pintar.

Dengan kelajuan yang dicapai melalui 5G hari ini, mungkin ia akan menjadi penggerak sebelum kita beralih ke peranti pasca telefon selepas ini melalui 6G. Sama-sama kita nantikan apa akan berlaku dalam dekad seterusnya.


Sumber | Amanz


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo