NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ratusan Pendatang Israel Ceroboh Masjid Al-Aqsa Dengan Perlindungan Polis


BAITULMUQADDIS,
06 Mei 2022 – Lebih 600 pendatang Israel menyerbu perkarangan Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis Timur dengan perlindungan polis Israel melalui Pintu Maghribi pada Khamis antara 7 pagi hingga 11 pagi, malah lebih banyak lagi yang dijangka akan menyusul tiba.

Pencerobohan tersebut disambung kembali selepas 10 hari berhenti pada hari-hari terakhir Ramadan untuk meraikan penubuhan Israel 74 tahun lalu mengikut kalendar Yahudi, yang disebut sebagai Hari Kemerdekaan.

Israel menduduki Baitulmuqaddis Timur, yang menempatkan al-Aqsa sewaktu Perang Arab-Israel 1967 dan merampas keseluruhan kawasan Baitulmuqaddis itu pada 1980 dan mengisytiharkan sebagai ibu negara kekal dan bersatu negara Yahudi.

Serbuan ke atas Masjid Al-Aqsa oleh pasukan keselamatan Israel telah mencederakan sekurang-kurangnya 16 rakyat Palestin termasuk 14 dengan keretakan akibat peluru bersalut getah dan gas pemedih mata, lapor pusat perubatan lapangan sama al-Quds, menurut Al Jazeera.

Bulan Sabit Merah memaklumkan, terdapat dua orang cedera akibat dipukul dan dibawa ke hospital untuk rawatan.

Selain itu, kira-kira 50 lelaki Palestin, termasuk warga emas dan kanak-kanak juga telah ditangkap dan dibawa keluar dari perkarangan dari Bab al-Silsila.

Sebelum ini, penduduk Israel bertindak ‘mensenyapkan’ azan Maghrib dengan memotong wayar pembesar suara di luar Masjid Al-Aqsa dengan alasan bahawa Perdana Menteri Israel, Naftali Bennet sedang menyampaikan ucapannya di Tembok Barat.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo