NOTIS:

Belum ada lagi....

Kenaikan kadar OPR BNM : Apa yang anda perlu tahu ?

Sebentar tadi, Bank Negara Malaysia umumkan kenaikkan OPR sebanyak 25 points ke 2.0%.

Meaning, interest dari pihak bank akan naik & sangat memberi kesan terhadap golongan B40 & M40.

But, there’s more to it. Biar kami jelaskan apa yg sebenarnya berlaku.

1. Apa makna kenaikan ni sebenarnya?

First, kena faham:

Bila OPR naik, automatik bayaran ansuran bulanan kepada pihak bank akan naik.

Bila OPR naik, kelayakan untuk buat pinjaman baru dengan pihak bank akan diperketatkan.

Bila OPR naik, jumlah bayaran semula untuk pembelian rumah / kereta / pinjaman peribadi yang baharu juga akan naik.

Bila OPR naik, ia memberi isyarat kepada pelabur asing yang keadaan ekonomi negara makin memulih - buat pertama kali selepas pandemik.

2. Kenapa nak naikkan OPR? Tak kesian ke pada rakyat?

Sebagai makluman, since pandemik, BNM dah turunkan OPR ke tahap lebih rendah sebanyak 5 kali; dari 3.25% ke 1.75% in the last 4 years.

Meaning, lebih ramai orang boleh buat pinjaman in the last 4 years sebab bunganya rendah.

OPR diturunkan time pandemik kerana nak lebihan wang yang rakyat ada itu digunakan untuk menggerakkan ekonomi di peringkat bawah.

Bila rakyat bayar less kepada bank setiap bulan, duit lebihan tu dibelanjakan untuk bantu peniaga SME, gerakkan gig economy.

Bottoms up.

Tapi, kerendahan OPR ini turut menyebabkan inflasi jadi tinggi, sebab semua orang “mampu” untuk berbelanja.

Ramai orang mampu beli kereta, beli rumah, belanja mewah.

Dengan pasaran buruh asing yang tak cukup & global supply chain yang masih problem, harga barang meroket.

Tapi, despite harga barang makin naik, disebabkan OPR rendah, rakyat masih mampu untuk afford bayar.

Makin dinaikkan harga, ramai yang masih mampu bayar.

That’s the root of inflation.

Kita nak fix this. Kita nak kurangkan inflation dengan increase BLR.

3. Kenaikan OPR perlu untuk menambahkan kekuatan matawang Ringgit Malaysia

Selain untuk bendung inflasi, kenaikan OPR secara tak langsung juga akan mengukuhkan nilai Ringgit.

Since last month, ramai mengeluh kenapa nilai Ringgit jatuh teruk berbanding USD & SGD.

Reason wise, kerajaan US & SG masing-masing telah naikkan kadar imbuhan (interest rate) & perketat syarat pinjaman mereka sebelum kita buat benda sama.

Bila OPR (interest rate) naik, matawang dollar di luar US akan mengalir masuk balik ke US sebab faedah lebih tinggi.

Malah, matawang asing pun masuk ke bank-bank Amerika kerana interest rate mereka dinaikkan.

Bagi pelabur, the higher the interest rate, lebih untung.

Banyak juga matawang asing akan digunakan utk ditukarkan kepada USD & beli bon-bon US; menjadikan matawang USD semakin “mahal.”

Jadi, Malaysia nak emulate benda sama dengan naikkan kadar OPR kita.

4. Adakah kenaikan OPR ini perlu?

If you have an economist mind, jujurnya ia sangat perlu.

BNM did the right thing untuk kurangkan impak inflasi & kukuhkan semula Ringgit.

Kenaikan ini dilihat agak awal, tapi kadar 25 mata ini adalah value yang tepat.

Slowly, value OPR ini akan dinaikkan stage by stage dalam tahun ni, menandakan ekonomi kita yang semakin memulih.

Do expect yang soon, harga bayaran pinjaman kita dengan bank akan makin naik.

So, yeah. That’s the explanation.

Diharapkan sekarang korang faham why BNM terpaksa naikkan BLR ke 2% & it’s not 💯 a bad thing.

It’s an unpopular decision, but it had to be done. BNM had to do it for greater good.

Yang penting sekarang, korang check balik perbelanjaan bulanan korang tu. Jangan boros.

Check balik dengan bank, berapa ansuran bulanan untuk pinjaman korang yang kena bayar.

Kalau ada parents yang dah tua, tanya khabar mereka. Takut mereka tak sedar pasal kenaikan bayaran ni.

Jangan terkurang bayar, nanti tak pasal-pasal rosak CTOS korang.

Apa pandangan personal korang tentang pengumuman BNM lepas baca ni?

Share kat bawah.

Sumber : FB Abd Salam Salam





............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo