NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jabatan urus kes tunggakan pembahagian harta pusaka akan ditubuh - Takiyuddin

Kata Takiyuddin, JPA sedang meneliti permohonan menaik taraf unit berkenaan yang turut berada di bawah kementeriannya. 

KOTA BHARU: Sebuah jabatan baharu akan diwujudkan bagi menguruskan kes-kes tunggakan pembahagian harta melibatkan tanah pusaka dan harta pusaka.
Menteri Tenaga Dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata bahagian dikenali sebagai Unit Pembahagian Pusaka di bawah Jabatan Ketua Pengarah Tanah Dan Galian itu akan dinaik taraf menjadi sebuah jabatan.
"Peranan jabatan ini menguruskan pembahagian pusaka untuk orang Islam terutama yang bernilai RM600,000 ke bawah, RM600,000 ke atas kena pergi mahkamah.
“Peranan Unit Pembahagian Pusaka cukup besar kerana semua orang Islam sedikit sebanyak mempunyai harta pusaka, saya berhasrat mempertingkatkan unit ini kepada satu jabatan yang mempunyai Ketua Pengarah,” katanya.
Takiyuddin berkata demikian di sidang media pada Majlis Rumah Terbuka Parlimen Kota Bharu di sini hari ini.
Katanya lagi, kes melibatkan harta pusaka khasnya tanah atau harta tidak alih dan harta alih membabitkan kenderaan, kereta dan sebagainya juga akan dikendalikan oleh unit berkenaan.
Pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) katanya sedang meneliti permohonan menaik taraf unit berkenaan yang turut berada di bawah kementeriannya.
Jabatan berkenaan akan diwujudkan bila-bila masa tahun ini selepas JPA meneliti proses perjawatan dan sebagainya.
Tambahnya, terdapat keperluan mendesak untuk mewujudkan jabatan itu kerana terdapat kes-kes tunggakan dalam tuntutan harta pusaka.
Sumber | Astro Awani

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo