NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Didakwa berhibur di kelab malam ulama berkenaan perlu jelaskan elak orang ramai buat spekulasi

Isu seorang ulama berpengaruh yang didakwa berhibur di kelab malam terus diperkatakan setelah satu video tular di media sosial, bagaimanapun sehingga kini masih belum ada sebarang penjelasan atau penafian daripada ulama terbabit.

Selagi tidak ada sebarang penafian yang dikeluarkan oleh figura terbabit selagi itulah orang ramai dan netizen akan terus membuat bermacam-macam spekulasi.

Dr Abdel Rahmanov melalui tulisan di Facebook mencadangkan agar figura terbabit tampil membuat penjelasan tentang video yang sedang tular ketika ini.

“Figura berkenaan perlu membuat penjelasan tentang video itu dan jangan berdiam diri. Jangan biarkan orang ramai membuat spekulasi,” kata beliau.

Berikut adalah kenyataan Abdel Rahmanov yang juga merupakan Penasihat Syariah dalam Kewangan Islam.

Sekarang kecoh video seorang figura berada di sebuah disko. Seorang ustaz selebriti kata figura dan team dia menyebarkan risalah dakwah.

Didakwa berhibur di kelab malam ulama berkenaan perlu jelaskan elak orang ramai buat spekulasi
Video ulama berpengaruh yang didakwa berhibur di kelab malam sedang tular

Kita tidak pasti kesahihan video itu jadi Kita tidak perlu komen lebih-lebih. Zaman sekarang dengan teknologi ‘ deep fake’, boleh buat video macam- macam.

Sumber kata bukan Disko tetapi sebuah bar hotel atau night club (kelab malam) di kuala lumpur. Kelab malam bukan disko tetapi biasanya ada disediakan minuman keras dan ia tempat lepak eksklusif lelaki perempuan. Perkara ini sedia maklum. Kelab malam, Hotel bar atau Disko tidak sama dengan café atau kedai kopi.

Figura berkenaan perlu membuat penjelasan tentang video itu dan jangan berdiam diri. Jangan biarkan orang ramai membuat spekulasi.

Kita sepatutnya menjauhkan diri daripada tempat maksiat. Amat malang lagi jika kita duduk lepak di tempat maksiat. Adakah berdakwah perlu sampai tahap begitu?

Orang yang terlibat dalam bidang dakwah terutama yang dinobatkan sebagai Ilmuan agama perlu menjaga penampilan diri. Mereka adalah duta kecil agama di mata masyarakat. Dunia media sosial amat kejam. Berhati-hati lah.

Jangan semua isu kita mahu dikaitkan dengan Wahabi. sikit- sikit Wahabi. Macam tidak ada benda lain ke dalam dunia ini melainkan Wahabi.

Ada orang berhujah bahawa Imam Hasan Al-Banna pun masuk disko untuk berdakwah.

Sebenarnya Imam Hasan Al-Banna masuk ke “maqha” iaitu kedai kopi Arab mesir. Kedai kopi Arab lebih kurang kedai kopi kat kampung-kampung di Malaysia. Di sana ada meja, kerusi. Kadang- kadang ada hookah shisha. Ini kedai kopi arab yang saya lihat di mesir. Jauh sekali berbeza dengan disko. Jadi jangan berhujah dengan cerita Imam Hasan Al-banna. Dalam Usul fiqh, kita sebut “Qiyas ma’al fariq!” Iaitu perbandingan yang tidak benar.

orang yang dilantik menjadi pakar rujuk agama juga perlu mempunyai latar belakang pengajian agama Islam yang kuat dan mantap.

Sarjana dalam bidang “Skolastic philosophy” (falsafah skolastik) dan “history of science”(sejarah sains) tidak bermakna orang itu mahir dalam agama Islam. Skolastik ialah aliran falsafah di kalangan pemikir Kristian pada abad pertengahan.

Kebatilan sifatnya rapuh dan pasti akan hancur. Kebenaran pasti akan muncul! Salam hormat.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo