NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Arahan Najib supaya tandatangani penyata kewangan 1MDB satu bentuk ugutan, kata saksi


KUALA LUMPUR:
Rakan kongsi urusan KPMG Malaysia Johan Idris menyifatkan arahan Najib Razak kepada firma audit itu supaya melengkapkan dan menandatangani auditnya terhadap penyata kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi 2013 dalam tempoh dua minggu, sebagai satu bentuk ugutan.

Beliau berkata demikian ketika pemeriksaan semula ketua pasukan pendakwaan Gopal Sri Ram pada perbicaraan bekas perdana menteri itu berhubung dakwaan penyelewengan RM2.3 bilion dana 1MDB di Mahkamah Tinggi hari ini.

Saksi pendakwaan ke-14 itu ditanya mengenai mesyuarat pada malam 15 Dis 2013 di kediaman Najib di Jalan Langgak Duta.

Pertemuan selama 45 minit itu adalah antara KPMG dengan Johan sebagai wakil tunggalnya, 1MDB dan Najib.

Sri Ram: Anda diminta mengesahkan bahawa minit mesyuarat tidak menunjukkan terdapat sebarang tekanan yang dikenakan oleh tertuduh, Najib, terhadap anda pada mesyuarat ini. Anda berada di sana, ada tekanan?

Johan: Saya katakan (sebagai) ugutan… Ugutan kepada kami untuk membuat kesimpulan dan menandatangani penyata audit 31 Mac 2013.

Apabila ditanya daripada siapa, Johan menjawab, Najib.

Pada peringkat ini, peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed membantah jawapan saksi itu kerana perkataan “ugutan” tidak pernah ditimbulkan oleh saksi dalam mana-mana jawapannya.

Bagaimanapun, hakim Collin Lawrence Sequerah meminta pembelaan mengemukakan hujahan.

Sebelum ini, mahkamah diberitahu bahawa KPMG masih belum menandatangani audit untuk penyata kewangan 1MDB bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2013 kerana 1MDB belum memberikan maklumat yang diminta KPMG sejak April 2013.

Berdasarkan minit mesyuarat yang ditaip Johan, beliau menyatakan bahawa Najib meminta KPMG menandatangani audit itu selewat-lewatnya pada 31 Dis 2013.

Najib, 68, berdepan empat tuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 tuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan bersambung.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo