NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

'PASleak': Ahmad Jazlan sepatutnya minta Ismail Sabri buat laporan polis sebelum minta penafian PAS

 

Ahmad Jazlan berkata seperti yang dilaporakan oleh media utama berkenaan pendedahan dokumen disebut sebagai "PASleak" yang mengandungi dakwaan campur tangan dalam proses kehakiman, "Sekiranya perkara ini tidak benar, PAS perlu segera membuat laporan polis bagi membolehkan siasatan tuntas dijalankan kerana ia melibatkan nama baik institusi kehakiman dan perundangan negara yang perlu dipertahankan."

Dokumen itu antara lain mengandungi dakwaan Naib Presiden PAS Ahmad Samsuri Mokhtar dan seorang lagi pemimpin parti dengan beberapa pemimpin Umno, Bersatu dan Pejuang antara 24 Mac dan 7 April.

Dalam dokumen yang kini digelar sebagai PASleak, wujud nama Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri yang dikatakan bersetuju untuk dedah dan ‘eliminate‘ Tok Mat Hasan. Dalam dokumen yang sama juga turut terdedah mengenai rancangan Raja Petra Kamaruddin (RPK) yang dikatakan sudah mempunyai cukup ‘bahan’ bagi pendedahan berkenaan.

Pengerusi Umno Kelantan Ahmad Jazlan Yaakub sepetutnya meminta Naib Presiden UMNO dahulu menafikan dengan melaporkan kepada polis sebelum menuduh dan menunding jari kepada PAS. Ya sepatutnya selesai dalam rumah tangga sendiri sebelum membawa perkara ini kepada orang lain.

Lagi pelik UMNO tidak akan mengambil sebarang tindakan dalam isu Pasleak bagi mendapatkan penjelasan daripada dua pemimpinnnya yang nama mereka disebut dalam butiran dokumen yang dikatakan sebagai minit mesyuarat Perikatan Nasional (PN). Dua pemimpin tersebut ialah Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman. kata Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia.

Walau bagaimanapun mengikut beberapa penganalisis pendedahan ini adalah bertujuan:-

1.  Membukan peluang dan mengambil kesempatan atas pendedahan ini untuk melengahkan pembicaraan yang sedang berlaku dengan membuat laporan polis dengan itu kes pembicaraan ditangguhkan atas siatan diadakan. Soal betul atas salah nombor dua yang penting kes perlu ditangguhkan atas suatu masa bagi memberikan persedian UMNO untuk mendesak PRU-15 di segarakan.

2.  Penyebaran dokumen yang disebut sebagai "PASLeak" adalah bertujuan untuk memburukkan imej badan kehakiman negara dan ini menyebabkan orang awam hilang kepercayaan terhadap badan kehakiman. Oleh itu UMNO akan ambil kesempatan ini untuk menghasut rakyat bahawa kluster mahkamah bukan perompak wang rakyat.

3.  Memberikan tekanan kepada PAS terutamanya dalam isu Muafakat Nasional (MN) yang mana ramai dikalangan ahli UMNO sendiri menyalahkan pemimpinan mereka atas kegagalan MN. Atas pendedahan ini UMNO boleh menyalahkan PAS atas isu pengkhianatan.

4.  Membunuh kreator beberapa pimpinan UMNO yang bersih daripda rasuah tetapi menyebelahi perpaduan Islam dan Melayu yang dianggap tidak memperjuangan kepentingan UMNO.

Ex-Editor

............oo000oo...........
PENAFIAN 1
  Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                            ...............
No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo