NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Panduan Keluarga untuk Persiapan Raya


Apabila hari-hari Ramadan berlalu dengan cepat, bulan suci semakin hampir. Tidak lama lagi kehadiran Ramadan akan memanyungkan dan meninggalkan kita, dengan hanya jangkaan untuk Ramadan tahun depan untuk membina semula. Tetapi dengan akhir bulan suci ini, datanglah malam Syawal untuk mengambil tempatnya. 

Untuk beberapa hari pertama bulan Syawal, umat Islam kesal dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri atau Hari Raya Aidilfitri yang menandakan berakhirnya bulan suci Islam di bulan Ramadan. Sebelum menyambut Hari Raya Aidilfitri, terdapat beberapa persiapan yang boleh dibuat untuk keluarga menyambut permulaan Syawal. Di sini, kami menawarkan beberapa saran yang dapat membantu Anda mempersiapkan diri untuk peristiwa yang menggembirakan ini bersama keluarga. 

  • Kuih Raya dan biskut Raya 

Setiap tahun, makanan ringan dan barangan yang lazat adalah sorotan setiap rumah terbuka. Tahun ini, untuk membuat persiapan bagi kuih Raya bonanza, ia adalah idea yang baik untuk melibatkan seluruh keluarga! Jadikannya urusan keluarga dengan memasukkan dan mewakilkan kerja di kalangan semua ahli keluarga. Buat pelbagai jenis makanan manis buatan sendiri yang akan dinikmati oleh seisi keluarga dari cornflakes madu dan tart nanas hingga kuih makmur dan kuih semprit.

  • Masakan Makanan Raya 

Sesetengah juadah Hari Raya hanya disediakan atau dinikmati semasa tempoh perayaan dan ini menjadikannya lebih istimewa. Selepas sebulan menjauhkan diri daripada makanan dan minuman, tidak hairanlah umat Islam tidak sabar untuk menikmati semua makanan yang ditawarkan pada bulan Raya Aidilfitri.  

Berbanding membeli makanan daripada vendor dan perkhidmatan katering, ambil masa ini sebagai peluang untuk mempelajari resipi keluarga lama dari orang tersayang kanan anda. Kumpulkan keluarga untuk membuat juadah Hari Raya seperti nasi impit, rendang dan juga belajar menenun ketupat bersama-sama.

  • Seni dan kraf DIY 

Tahun ini, tambahkan kreativiti dan keseronokan kepada perayaan yang menggembirakan di rumah. Mendedikasikan sedikit masa bersama keluarga untuk membuat kad ucapan peribadi, hiasan rumah atau paket duit Raya yang disesuaikan. Sebagai alternatif, gunakan masa ini untuk mendapatkan orang tersayang senior untuk memeluk era digital dan menjadi lebih celik teknologi. Bulan Raya Aidilfitri adalah masa yang tepat untuk mengajar warga emas membuat kad ucapan dalam talian, panggilan video untuk berhubung dengan orang tersayang dan menavigasi dunia dalam talian dengan selamat. Ingatlah untuk mengambilnya perlahan dan mengamalkan kesabaran ketika membantu orang yang tersayang. Pada akhirnya, ia adalah tentang menghabiskan masa dengan keluarga dan ikatan ke atas aktiviti yang menyeronokkan. 

  • Bersih dan menghias rumah

Sama ada anda bercadang untuk mempunyai sebilangan kecil tetamu untuk majlis itu, menjaga rumah bersih dan teratur adalah penting. Buat suasana yang hangat namun meriah dengan membersihkan dan memuntahkan rumah dengan teliti. Tambah sedikit kelaiteruan perayaan dengan menghias rumah dengan menggantung kalungan ketupat, menyalakan lampu yang menerangi atau memasang lampu pelitayang bercahaya.

Dengan ini, pastikan untuk membuat semua hiasan dan susunan perabot selamat untuk orang tersayang yang tua. Lihat panduan kami tentang cara menjadikan rumah anda selamat untuk warga emas di mana kami meliputi setiap inci rumah.

  • Tetapkan suasana Hari Raya 

Muzik boleh menjadi pengaruh yang kuat pada minda dan badan. Hanya mendengar muzik boleh meningkatkan fungsi kognitif, emosi dan mood orang dewasa yang lebih tua sehingga meningkatkan kesejahteraan dan hubungan sosial. Oleh itu, musim perayaan ini, dapatkan suasana perayaan dengan memainkan lagu-lagu Hari Raya di sekitar rumah. Menggabungkan kegemaran dari semua ahli keluarga dan mengisi senarai main dengan hits Raya terkini dan terhebat. 

  • Kongsi cerita Raya 

Orang tua dan orang tua kita yang dicintai penuh dengan cerita untuk diceritakan. Hari Raya Aidilfitri ini, mengenang kembali kisah-kisah menarik yang mereka kongsi dan kenangan yang mereka sayangi. 

Tanya warga emas tentang pengalaman masa lalu mereka seperti cerita hari raya kegemaran mereka dan bagaimana rasanya musim perayaan bagi mereka yang membesar. Dengar cerita mereka dan galakkan perbualan dan interaksi untuk memastikan mereka berkongsi. Bawa keluar album foto lama untuk membantu berjoging memori mereka dan mencetuskan lebih banyak perbualan mengenai apa yang berlaku pada perayaan Aidilfitri yang lalu. 

Dalam proses ini, ketahui lebih lanjut mengenai tradisi keturunan dan keluarga anda sambil merasa lebih berhubung dan lebih dekat dengan mereka. 

Raya: Masa untuk keluarga

Kedatangan Hari Raya Aidilfitri menunjukkan berakhirnya bulan suci Islam pada bulan Ramadan, namun semangat kebersamaan dan kebersamaan berlarutan. Akhir bulan puasa juga membawa peluang untuk memulakan semula. Oleh itu, kepentingan tempoh ini tidak boleh dibayangi oleh makanan, keseronokan dan perayaan. 

Ini adalah peluang bagi keluarga dan rakan-rakan untuk mengukuhkan ikatan dan menyambung semula. Kita harus ingat untuk meminta pengampunan dari para penatua kita, menebus semua perbuatan salah kita dan berupaya berbuat lebih baik di masa depan. Sebagai bonus, ambil masa ini sebagai peluang untuk menghargai, menghargai dan meluangkan masa dengan orang tersayang.

oleh Sarah Anati
homage.com.my............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo