NOTIS:

Belum ada lagi....

'KPM umum kelonggaran SOP dua hari lagi'

0


PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan (KPM) akan mengumumkan Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 4.0 selepas pengumuman Kementerian Kesihatan (KKM) mengenai kelonggaran beberapa prosedur operasi standard (SOP) COVID-19, Rabu ini.

Menterinya, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata pihaknya menyedari ramai ingin melihat sektor pendidikan dibuka dengan lebih meluas.

Katanya, KPM mengambil pendekatan yang cepat membabitkan soal pembukaan semua sekolah.

"Insya-Allah, kita menunggu pengumuman terkini KKM terlebih dahulu.

"Selepas itu, kita selaraskan perkara yang dibincangkan dengan KKM dan akan mengumumkan garis panduan 4.0 dalam masa terdekat," katanya pada Majlis Ihya Ramadan bersama media di sini, hari ini.

Radzi berkata, KPM tidak berhasrat menutup semula sekolah selepas ini berikutan operasi pelbagai sektor lain sudah dilonggarkan.

"Itu sebabnya kita lebih cermat. Biar lambat asalkan selamat sebab bila kita buka nanti Insya-Allah kita dapat terus beroperasi dan sekolah tidak perlu ditutup lagi.

"Tutup sekolah ini penat. Tutup kena marah, buka kena marah, tukar tarikh kena marah, buat pengumuman kena marah," katanya.

Pada 17 April lalu, Radzi dilaporkan berkata, Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 4.0 bakal diumumkan bulan ini.

Garis panduan berkenaan termasuk aktiviti kokurikulum dibenarkan antara sekolah berbanding sebelum ini hanya berlangsung dalam sekolah, selain penggunaan kantin.

Semalam, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, dilaporkan berkata, kelonggaran beberapa SOP COVID-19 akan diumumkan pada Rabu ini.

Sumber | BH Online


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo