NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Permohonan tablet percuma untuk pelajar IPT keluarga B40 dibuka bermula April 2022


Pada Belanjawan 2022 lepas, kerajaan telah mengumumkan pemberian tablet percuma kepada setiap pelajar B40 di IPT seluruh negara dibawah inisiatif dinamakan Peranti Siswa.

Kini, berkongsi lanjut, kerajaan mengatakan tablet percuma ini boleh dipohon bermula daripada pertengahan April 2022 ini. Tablet berkenaan dijangka disediakan dan diberikan kepada para pelajar bermula Jun 2022 kelak.

Tablet percuma ini akan ditawarkan untuk semua pelajar sepenuh masa dari keluarga B40, dan ia di kira memberikan manfaaat kepada 600,000 orang pelajar.

Kerajaan peruntukkan sekitar RM450 juta, iaitu sekitar RM750 untuk setiap seorang. Syarikat telekomunikasi turut dijangka terlibat dengan penawaran pakej Peranti Siswa ii, termasuk Celcom, Digi, Maxis, U Mobile, Telekom Malaysia dan juga YTL.

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo