NOTIS:

Belum ada lagi....

Warga Bangladesh mungkin jadikan Sekinchan 'Cameron Highlands' kedua

0Kuala Lumpur: Ganti Cameron Highlands. Itu antara faktor pemilihan kawasan sawah di sekitar Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) Barat Laut Selangor yang dijadikan kebun.

Hasil semakan Bahagian Kawalselia Padi dan Beras Kementerian Pertanian dan Industri (Mafi) mendapati, hasil daripada aktiviti kebun di sawah seperti didedahkan Harian Metro dijual ke pasar borong sekitar Lembah Klang.

Ia dikatakan lebih menjimatkan kerana pembekal tidak perlu mendapatkan sayur dari Cameron Highlands, Pahang seperti sebelum ini.

Ketua Pengarah Pengawalan Padi dan Beras Azman Mahmood berkata, menerusi maklumat diperoleh, mereka menggunakan rangkaian yang sama di Cameron Highlands untuk membekalkan sayur terutama di Kuala Lumpur di Selangor.

"Mereka sudah mula membekalkan sayur untuk pasaran Lembah Klang.

"Tak mustahil jika tidak dibendung, ia akan menjadi Cameron Higlands kedua," katanya.

Menurutnya, berdasarkan keadaan itu, tidak mustahil kebun 'skala besar' akan bertapak di kawasan sawah di negara ini.

"Ini isu yang besar kerana ia akan menjadi aktiviti ekonomi, tapi dikawal orang asing.

"Rantaian perniagaan yang akan digunakan sama seperti di Cameron Highlands, tapi mereka kini boleh jadikan Lembah Klang sebagai hub bekalan," katanya.

Laporan ekslusif Harian Metro mendedahkan mengenai sawah seluas 12 hektar di sekitar Sekinchan kini bertukar menjadi kebun yang diusahakan warga Bangladesh.

Pelbagai sayuran dan tanaman diusahakan seperti jagung, bendi, peria dan kekacang di atas sawah yang disewa.

Sementara itu, beliau berkata, pihaknya akan mendapatkan maklum balas daripada Pejabat Tanah dan Galian di seluruh negara berhubung perkara itu.

Ia membabitkan status sawah yang diusahakan warga Bangladesh itu serta tindakan yang boleh diambil.

"Kita mahu ia dikembalikan kepada sawah semula dan diusahakan sebaiknya.

"Perlu satu pendekatan bersama antara semua pihak terbabit supaya agenda agronomi ini diusahakan dan dinikmati oleh orang tempatan," katanya.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/11/781802/warga-bangladesh-mungkin-jadikan-sekinchan-cameron-highlands-kedua............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo