NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Operasi pembersihan pasca banjir selesai akhir bulan ini -MB Selangor


SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata operasi pembersihan pasca banjir di Selangor dijangka selesai sepenuhnya pada akhir bulan ini.

Beliau berkata, sehingga kini kerja pembersihan masih di fasa pertama yang mana kerja kutipan sampah pukal banjir dijangka selesai selewat-lewatnya 14 Januari ini.

"Setakat ini, 77,000 tan sampah berjaya dikutip iaitu 47,000 tan oleh KDEB Waste Management Sdn Bhd dan 30,000 tan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) serta pihak lain.

"Fasa pertama kutipan sisa banjir diselesaikan sepenuhnya selewat- lewatnya 14 Januari ini dan selepas tempoh itu, semua kutipan adalah berdasarkan permohonan biasa kepada PBT," katanya pada sidang media khas pasca banjir Selangor di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, hari ini.

Beliau berkata, semua sampah di depan rumah dan taman secara asasnya sudah dikeluarkan bagaimanapun akan ada sampah lain terutamanya bagi mangsa yang baru sahaja pulang ke rumah masing-masing.

Amirudin berkata, kerja pembersihan pasca banjir di negeri ini membabitkan 21,784 petugas termasuk 10,000 sukarelawan serta petugas agensi kerajaan, penjawat awam, badan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam.

Beliau berkata, sebanyak 3,503 aset kerajaan negeri sudah digerakkan bagi kerja- kerja pembersihan di lapan daerah terbabit banjir.

Dalam perkembangan lain, Amirudin memaklumkan sejumlah 19,176 keluarga yang terbabit banjir sudah menerima RM1,000 Bantuan Selangor Bangkit (BSB) setakat hari ini membabitkan peruntukan berjumlah RM19.176 juta.

Beliau berkata, bantuan RM10,000 juga sudah diserahkan kepada enam waris atau keluarga daripada keseluruhan 25 mangsa yang meninggal dunia akibat banjir baru-baru ini.

"Sementara itu, tarikh permohonan BSB juga akan dilanjutkan sehingga 31 Januari ini untuk keluarga atau mangsa banjir terutamanya yang tidak berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

"Permohonan boleh dibuat di Pejabat Daerah, Pusat Khidmat Masyarakat serta Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK)," katanya.


--BH
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo