NOTIS:

Belum ada lagi....

Muafakat Nasional : benarkan UMNO ikhlas ?

0
Semalam ramai bertanya respon mengenai Timbalan Presiden PAS umumkan mengenai wujud perbincangan kerjasama bersama Umno hadapi PRN Johor.

Saya respon dengan nyatakan tiada yang pelik sebab pendirian PAS sejak awal pertahan MN dan perkukuh perkuat PN

PAS memang menampilkan diri sebagai pengikat perpaduan melayu. Walaupun jelas Presiden Umno dan beberapa pimpinan kanan Umno sebut MN sudah tidak wujud tetapi istoqamah PAS cuba menyatu padukan Melayu harus kita hormati.

Sebagai rekod kena ingat bagaimana Umno mempermainkan PAS dalam isu perpaduan Melayu bila PN dibentuk dan Umno serta PAS yang asalnya pembangkang lepas pru14 telah menjadi kerajaan. Umno dipelawa menjadi komponen PN namun Umno tolak umno kata kalau nak penyatuan Melayu BERSATU kena masuk MN.

Surat pelawaan dihantar secara rasmi (melalui surat bertarikh 13 Ogos 2020, yang ditandatangani bersama Presiden PAS dan Umno sendiri) dan BERSATU jawab secara rasmi beberapa hari selepas itu sedia sertai MN tetapi malangnya Umno sendiri yg panik dengan kesanggupan dan keikhlasan BERSATU bersama MN atas nama penyatuan ... selepas itu Umno sendiri mengelak bincang perkara ini dan mengelak mesyuarat besar MN sehinggalah MN kelihatan hidup segan mati tak mahu sehingga Presiden Umno sendiri kata MN sudah tak wujud.

Hari ini pula Umno Kelantan umumkan putuus hubungan dengan Pas Kelantan serta merta.

Jadi sudah tentu pribumi Malaysia dapat lihat siapa sebenar memusuhi penyatuan. Mungkin pengalaman 22 bulan tidak mengajar atau kepentingan melepaskan hukuman bagi mereka yang bergelar #klustermahkamah itu jauh lebih penting.

Sumber | FB 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo