NOTIS:

Belum ada lagi....

Kerajaan Ingin Guna Satelit 5G Atasi Masalah Komunikasi Ketika Bencana

0

Pada bulan lepas, berlaku bencana banjir yang membawa kepada gangguan rangkaian telekomunikasi dalam kekal berkomunikasi dan berhubung. Menyedari perkara berkenaan, kini Kementerian Komunikasi dan Multimedia bercadang menggunakan teknologi satelit sebagai penambah-baikkan sistem komunikasi ketika bencana.

Penggunaan satelit telekomunikasi 5G juga dilihat akan dapat mengatasi masalah capaian kerana menara telekomunikasi yang terjejas ketika bencana, selain kos dan masa pelaksanaan yang lebih pantas.

Disamping itu, satelit 5G juga dilihat boleh membantu dalam pengurusan awal, termasuk menghantar amaran awal kepada orang awam.

Selari dengannya, kerajaan akan berbincang dengan beberapa negara lain yang menggunakan teknologi satelit 5G ini.


--AMANZ
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo