NOTIS:

Belum ada lagi....

Jepun cuba hasilkan vaksin COVID-19 yang tidak perlukan booster

0

Vaksin demam cacar telah dibangunkan dalam tahun 1796 dan vaksin yang sama digunakan oleh WHO untuk pelalian sarwajagat keatas penduduk dunia. Sejak itu, kes positif demam cacar terakhir direkodkan kita adalah dalam tahun 1977.

Anda pernah dengar perlunya dos penggalak untuk demam cacar setiap tahun? Pihak berkuasa Amerika Syarikat menyarankan penduduknya mengambil pelalian demam cacar sekitar 5 hingga 10 tahun sekali.

Itulah cabaran yang sedang dirungkaikan sekumpulan penyelidik daripada Jepun iaitu menghasilkan vaksin COVID-19 yang berikan perlindungan sepanjang hayat, tanpa perlu anda bergantung kepada dos penggalak.

 Jenis-jenis vaksin yang digunakan dalam PICK

Setakat ini, perkembangan positif dilaporkan daripada kajian itu.

Penyelidik menggunakan virus vaccinia sebagai virus pembawa. Menurut mereka, ia lebih berkesan berbanding adenovirus yang digunakan pada vaksin Johnson & Johnson dan lebih selamat berbanding vaksin mRNA Pfzier.

Ia terbukti selamat kerana sudahpun digunakan untuk vaksin demam cacar.

Tikus yang diuji dengan vaksin ini didapati mengekalkan paras antibodi terhadap virus sasaran walaupun selepas 20 bulan. Mereka turut mengujinya keatas primat dan mendapati sampel mereka lebih rintang terhadap jangkitan paru-paru berair selepas didedahkan kepada coronavirus.

Nobelparhma Co, syarikat farmaseutikal di Jepun menjadualkan ujian klinikal fasa 2 ke atas kira-kira 200 sukarelawan seawal tahun 2023 dan sekiranya semua berjalan lancar, vaksin ini akan dikomersialkan seawal 2024.

Sumber : JapanTimes

- Soyacincau


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo