NOTIS:

Belum ada lagi....

99 kes VOC dikesan sejak 3 Januari - KKM

0

PUTRAJAYA: Analisis terhadap kes positif COVID-19 antara 3 Januari hingga semalam mengesan 99 kes baharu varian membimbangkan (VOC).

Daripada jumlah itu, 91 adalah varian Delta dan lapan lagi varian Omicron.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata makmal Universiti Kebangsaan Malaysia Medical Molecular Biology Institute (UMBI) mengenal pasti 48 kes baharu VOC membabitkan 44 kes varian Delta (B.1.617.2) dan empat kes varian Omicron (B.1.1.529).

Katanya, Institut Genom Malaysia (MGI) mengenal pasti 47 kes baharu VOC varian Delta.

Dr Noor Hisham berkata, Institut Kemahiran dan Perubatan Komuniti Universiti Malaysia Sarawak (IHCM-UNIMAS) mengenal pasti tiga kes baharu VOC varian Omicron, manakala Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) mengenal pasti satu kes baharu VOC varian Omicron.

"Lapan kes baharu varian Omicron yang dilaporkan membabitkan enam kes jangkitan import dengan lima kes jemaah umrah dari Arab Saudi dan satu kes pengembara dari Turki serta dua kes jangkitan tempatan.

"Ini menjadikan jumlah kumulatif kes yang dijangkiti virus SARS-CoV-2 dikategorikan sebagai VOC dan varian mendapat perhatian (VOI) adalah 5,760 kes.

"Daripada jumlah itu, 5,740 kes adalah VOC manakala 20 kes adalah VOI," katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.


--BH
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo