NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

6 kajian awal dapati Omicron hanya jangkiti bahagian tekak, bukan paru-paru
Enam kajian – empat diterbitkan sejak Malam Krismas – mendapati bahawa Omicron tidak merosakkan paru-paru manusia seperti Delta dan varian Covid yang lain sebelum ini. Kajian itu masih belum dikaji semula oleh saintis lain.

“Hasil semua mutasi yang menjadikan Omicron berbeza daripada varian sebelumnya ialah ia mungkin telah mengubah keupayaannya untuk menjangkiti pelbagai jenis sel,” kata Deenan Pillay, profesor virologi di University College London.

“Pada dasarnya, ia kelihatan lebih mampu menjangkiti saluran pernafasan atas – sel-sel di kerongkong. Jadi ia akan membiak dalam sel di sana dengan lebih mudah daripada dalam sel jauh di dalam paru-paru. Ini benar-benar dapatan awal tetapi kajian menunjukkan trend yang sama.”


Jika virus itu menghasilkan lebih banyak sel dalam tekak, itu menjadikannya lebih mudah berjangkit, yang akan membantu menjelaskan penyebaran Omicron yang cepat.

Virus yang mampu menjangkiti tisu paru-paru, sebaliknya lebih berbahaya tetapi kurang menular.

Penyelidik dari Kumpulan Penyelidikan Virologi Molekul Universiti Liverpool menerbitkan cetakan awal yang menunjukkan Omicron membawa kepada “penyakit yang kurang teruk” pada tikus, menurut Prof James Stewart.

Kertas kajian itu menunjukkan bahawa tikus yang dijangkiti Omicron mengalami pengurangan berat badan, mempunyai kemampuan berjangkit yang lebih rendah dan mengalami radang paru-paru yang kurang teruk.

“Ia adalah salah satu kepingan jigsaw,” katanya. “Model haiwan menunjukkan bahawa penyakit itu kurang teruk daripada Delta dan virus Wuhan yang asal. Nampaknya mampu dibersihkan dengan lebih cepat dan haiwan pulih dengan lebih cepat, dan itu berkaitan dengan data klinikal yang datang.

“Petunjuk awal ialah ia adalah berita baik, tetapi itu bukan isyarat untuk tidak berjaga-jaga, kerana jika anda terdedah secara klinikal, akibatnya masih tidak hebat – terdapat kematian akibat Omicron. Tidak semua orang boleh merobek topeng mereka dan berpesta.”

https://www.mhdaily.net/6-kajian-awal-dapati-omicron-hanya-jangkiti-bahagian-tekak-bukan-paru-paru/
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo