NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tahukah anda? JPJ tawar diskaun saman 80% mulai Khamis




PETALING JAYA: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menawarkan pengurangan bayaran saman sebanyak 80% bermula 9 hingga 12 Dis ini.

Tawaran itu dilaksanakan sempena sambutan Acara 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia yang akan berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) bermula Khamis ini.

JPJ menerusi kenyataan berkata, tawaran itu turut diberikan kepada semua notis saman yang masih aktif dan tempoh kompaunnya masih berkuat kuasa, dengan syarat pembayaran dibuat dalam tempoh empat hari itu, tetapi ia tidak terpakai untuk kes yang masih dalam sebutan mahkamah.

“Pengurangan kadar kompaun diberikan kepada semua saman bagi kesalahan yang boleh dikompaun seperti disenaraikan di dalam Kaedah-kaedah Pengangkutan Jalan (Pengkompaunan Kesalahan) 2003.

“Tawaran itu tidak terpakai bagi kes yang telah didaftarkan di mahkamah, termasuk yang berstatus waran tangkap yang belum dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA),” katanya menurut laporan Kosmo.

Kemudahan bayaran saman itu disediakan menerusi Unit Mudah Alih JPJ dan Kiosk JPJ di sekitar KLCC dan semua pejabat JPJ di seluruh negara.

Orang ramai disaran membuat semakan status saman terlebih dahulu, terutama rekod membabitkan saman AES (melalui portal mySIKAP JPJ) atau di mana-mana kaunter pejabat JPJ.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo