NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Para saintis laksana Kaji Selidik kesan kesihatan menggunakan TikTokJAKARTA: Para saintis dilaporkan sedang bersiap sedia untuk menyelidik kesan kesihatan penggunaan media sosial popular TikTok.

TikTok kini mempunyai lebih daripada satu bilion pengguna. Walaubagaimanapun penyelidik kesihatan awam mempunyai sedikit maklumat mengenai kemungkinan kesan kesihatan menggunakan platform.

Penyelidik berkata penyelidikan harus dimulakan kerana data pada platform media sosial lain menunjukkan bahawa media sosial boleh membahayakan, terutamanya kepada remaja.

"Platform ini sangat besar, tetapi hampir tidak ada penyiasatan saintifik mengenainya," kata Marco Zenone, penyelidik dasar kesihatan di London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Zenone berkata penyelidik harus segera mengetahui sama ada TikTok mempunyai masalah yang sama dengan platform lain, seperti menjejaskan kesihatan mental beberapa gadis remaja dan gagal memperlahankan penyebaran teori konspirasi.

Oleh itu, bersama beberapa rakan usaha sama, Zenone awal bulan ini mencadangkan agenda penyelidikan. Cadangan itu menggariskan bidang untuk disiasat oleh pakar, termasuk cara penggunaan alkohol dan vape dipersembahkan di platform, nasihat perubatan yang diberikan oleh pengguna - dibuat lebih mendesak berdasarkan maklumat salah COVID-19 - dan dasar kesederhanaan.

Penyelidik juga bimbang tentang apa yang berlaku kepada pengguna apabila video yang berkongsi cerita peribadi dan sensitif menjadi tular, dan jika platform itu mempunyai kesan yang sama terhadap kesihatan mental remaja seperti platform Instagram.

Menurut Tech Times, Instagram adalah contoh terbaik di mana disyaki remaja perempuan mengalami masalah kesihatan mental kerana apa yang dipanggil 'standard kecantikan tidak realistik' yang didorong oleh algoritma rangkaian.

“Penyelidikan ini sangat tertinggal, mengingat seberapa jauh jangkauan TikTok,” kata Zenone.

Kemudian Zenone juga berkata bahawa TikTok mempunyai 1 bilion pengguna, tetapi banyak penyelidikan di media sosial masih keluar hanya dari penyelidikan di Facebook, Instagram, dan platform yang berkaitan, dan tidak menyentuh TikTok.

Ini dianggap agak membimbangkan kerana Zenone telah melihat apa yang berlaku pada masa lalu apabila platform media sosial ditinggalkan, seperti dipetik dari The Verge.

Tambahan pula, Zenone menjelaskan bahawa TikTok mempunyai peluang untuk belajar daripada apa yang telah berlaku pada platform terdahulu. Kerana media sosial umumnya menghadapi masalah yang sama, walaupun pada skala yang berbeza. -CNN Indonesia


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo