NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

JK Khas Siasat Kes Muhammad Adib secara menyeluruh, telus11 OKT: Tindakan kerajaan menutup sementara kes kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim dan akan dibuka semula jika terdapat bukti baharu telah menimbulkan pelbagai spekulasi.

Namun, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Isnin lalu memutuskan untuk mewujudkan satu Jawatankuasa Khas bagi memastikan siasatan menyeluruh, telus dan pembelaan sewajarnya terhadap kes kematian Muhammad Adib.

Justeru, kerajaan dilihat bertindak pantas apabila Jawatankuasa Khas itu telah mengadakan perbincangan dan dijangka syor dan cadangan kes kematian anggota bomba itu akan menjurus kepada langkah yang bakal diambil selepas ini terutamanya berkaitan penangkapan suspek kes tersebut.

Perkara itu dimaklumkan oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican yang menyatakan, berdasarkan perbincangan bersama Jawatankuasa Khas itu, terdapat syor dan beberapa cadangan untuk melihat dari segi semua aspek kes berkenaan.

Namun, beliau berkata, segala perincian aspek dan hasil perbincangan Jawatankuasa Khas itu akan dimaklumkan oleh pengerusinya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

“Yang penting adalah kita tidak menoktahkan proses keadilan untuk Muhammad Adib sama ada suka atau sebaliknya.

“Namun, jika boleh kita mahu melakukan secara menyeluruh mungkin, maka dapatan terakhir bergantung kepada apa yang dilakukan daripada syor-syor tersebut.

“Perinciannya nanti akan dimaklumkan oleh Wan Junaidi mengikut prosedur (bahawa) laporan dan dapatan mesyuarat itu dilaporkan oleh pengerusi, tetapi saya boleh sahkan ada perjumpaan (bersama Jawatankuasa Khas itu),” katanya kepada media selepas sesi walkabout ke projek di bawah Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome) di Impiana Sky Residensi, Bukit Jalil, hari ini.

Terdahulu Ismail Sabri berkata, jawatan kuasa itu akan dipengerusikan Wan Junaidi dan turut dianggotai Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Hamzah Zainuddin, Reezal Merican serta Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun.

Untuk rekod, Muhammad Adib meninggal dunia pada 17 Disember 2018 di Institut Jantung Negara (IJN), sebulan selepas mengalami kecederaan ketika berada di lokasi kejadian susulan rusuhan di luar Kuil Seafield Sri Maha Mariamman, di Subang.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo