NOTIS:

Belum ada lagi....

Semua populasi dewasa Labuan telah divaksin

0

PETALING JAYA – Seramai 100 peratus populasi dewasa di Wilayah Persekutuan Labuan pada 7 September lalu telah berjaya divaksinasi penuh di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, strategi kerajaan dalam mempertingkatkan kadar vaksinasi ketika kes meningkat di Labuan sekitar Mei dan Jun lalu terbukti berkesan apabila berjaya mencatatkan penurunan kemasukan pesakit Covid-19 di hospital dan pengurangan penggunaan katil ICU dan ventilator.

“Sepertimana yang kita semua maklum, Labuan merupakan wilayah pertama yang berjaya beralih ke Fasa 4 di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Warga Labuan kini dapat menikmati kelonggaran di semua sektor ekonomi dan sosial tertakluk kepada prosidur operasi standard (SOP) dalam norma baharu,” jelasnya melalui satu kenyataan di Facebook hari ini.

Jelasnya, pencapaian tersebut sememangnya tidak dapat dicapai tanpa kerja keras Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) serta ditambah kerjasama erat kesemua agensi kerajaan, Majlis Perwakilan Penduduk serta rakyat Labuan.

“Kejayaan Labuan memberi suntikan vaksinasi kepada lebih 68,500 penduduk dewasa di wilayah itu merupakan pencapaian yang membanggakan dan memberi inspirasi kepada kita semua dalam perang menentang Covid-19.

“Berkat usaha semua pihak baik Kerajaan, badan bukan kerajaan, swasta dan juga rakyat, saya percaya Malaysia akan terus berada di landasan yang tepat dalam mencapai imuniti kelompok, sekaligus memulihkan ekonomi negara,” katanya.

Sambil mengucapkan tahniah kepada penduduk penduduk Labuan, Muhyiddin turut menyeru agar terus patuhi SOP dan teruskan kawalan risiko kendiri untuk memastikan penularan wabak Covid-19 sentiasa terkawal.

“Insya-Allah, saya yakin negeri-negeri lain juga akan dapat mencapai kejayaan ini dalam masa terdekat,” jelasnya. -K! ONLINE............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo