NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS harap wujud keserasian UMNO-BERSATU menjelang PRU-159 SEPT : Pembahagian kerusi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) antara UMNO dan PAS Kelantan pada dasarnya sudah mencapai tahap 70 peratus selesai.

Namun, Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menjelaskan, tahap tersebut melibatkan beberapa perkara dasar dan bukan lagi secara lebih menyeluruh.

“Tahap itu melibatkan rundingan dalam Muafakat Nasional (MN) dengan dasar yang dipersetujui iaitu kerusi yang PAS menang, PAS akan bertanding manakala kerusi yang UMNO menang, UMNO pula bertanding pada PRU15 nanti.

“Cuma secara rasminya, berapa kerusi dan kerusi mana yang masih kosong itu masih belum diselesaikan.Begitu juga melibatkan kerusi yang UMNO dan PAS tidak menang pada PRU lepas belum diselesaikan.

“Ada lagi beberapa perkara yang perlu kita putuskan,” katanya selepas menghadiri sambutan Hari Suri Mithali di Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Amar memaklumkan, PAS masih berharap wujud keserasian antara UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) bagi memastikan pembahagian kerusi dan persediaan PRU-15 lebih mantap.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Besar berkata, UMNO seharusnya melihat perkara itu secara lebih jauh kerana beberapa kajian yang dibuat membuktikan mereka tidak boleh membentuk kerajaan yang kuat jika hanya melibatkan PAS dan parti itu semata-mata.


“Demi bangsa Melayu, ketiga-tiga parti itu perlu berjuang bersama. Semua pihak perlu mengambil kira perkara tersebut memandangkan PAS, UMNO dan BERSATU sebenarnya mempunyai kelemahan dan kelebihan masing-masing.


“Bagaimanapun akan bertambah kuat apabila tiga parti bergabung. Kita semua ada kelemahan, kalau duduk bersama kelemahan itu boleh ditampung antara satu sama lain. Apa yang penting kita bekerja untuk rakyat,” katanya.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo