NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

KKM Lancar Laman Web Baharu COVIDNOW
9 SEPT : Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan menyediakan data dan maklumat berhubung COVID-19 di dalam negara dengan lebih terperinci untuk diakses oleh semua pihak dengan kewujudan laman web baharu KKM, COVIDNOW.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, sebelum ini KKM telah memuat naik data granular ke dalam GitHub yang mana data yang dimasukkan sentiasa ditambah baik dari semasa ke semasa.

Menurut beliau, menerusi laman web baharu berkenaan, ia akan memaparkan data yang lebih mudah difahami serta diakses oleh masyarakat umum.

“Data bagi vaksinasi oleh Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJAV) juga dimuat naik ke GitHub. Malaysia antara negara terawal yang berkongsi data secara terbuka namun, paparan data di GitHub dirasakan lebih sesuai untuk mereka yang mahir dengan sains data.

“Oleh itu, bermula hari ini, seiring dengan hasrat saya untuk lebih telus dalam perkongsian maklumat, KKM akan melancarkan laman web baru iaitu COVIDNOW.

“Selain itu, usaha untuk melakukan perubahan tingkah laku dan usaha mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) dapat dipertingkatkan supaya kita boleh mula memasuki fasa baharu hidup bersama virus COVID-19,” katanya pada sidang media di kementeriannya di Putrajaya, hari ini.

http://www.pnbbcportal.com/2021/09/09/kkm-lancar-laman-web-baharu-covidnow/

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo