NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Malaysia catat nilai dagangan lebih RM1 trilion




22 SEPT: Pemulihan ekonomi global memberi impak positif kepada peningkatan 23.9 peratus nilai perdagangan Malaysia kepada RM1.24 trilion bagi tempoh Januari hingga Julai 2021.

Manakala nilai eksport Malaysia berkembang 25.9 peratus kepada RM682.9 bilion dan import meningkat 21.6 peratus kepada RM554.17 bilion dengan nilai lebihan dagangan melonjak sebanyak 48.8 peratus kepada RM128.74 bilion.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata peningkatan eksport berkenaan didorong oleh pemulihan ekonomi global dan permintaan dari luar negara.

Ini termasuklah terhadap eksport barangan terutamanya elektrik dan elektronik; keluaran getah, keluaran petroleum, barangan perkilangan logam serta minyak sawit dan keluaran pertanian berasaskan minyak sawit.

“Prestasi perdagangan turut merekodkan beberapa pencapaian yang signifikan, antaranya jumlah perdagangan Malaysia melepasi nilai RM1 trilion hanya dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini yang adalah tempoh terpantas pernah direkodkan setakat ini.

“Eksport pada bulan April 2021 mencatatkan nilai tertinggi iaitu sebanyak RM105.59 bilion. Eksport turut merekodkan nilai melebihi RM100 bilion pada bulan Mac 2021 (RM105 bilion) dan bulan Jun 2021 (RM105.49 bilion),” katanya dalam ucapan penggulungan dalam perbahasan titah diraja Yang di-Pertuan Agong di Parlimen hari ini.

Dalam pada itu, Mohamed Azmin berkata kerajaan akan terus mengambil tiga pendekatan utama seperti berikut dalam mencerdaskan ekonomi negara termasuk menerusi pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) sebagai pemangkin untuk membuka semula ekonomi secara selamat dan bersistematik.

Beliau berkata sehingga 21 September 2021, 93.2 peratus populasi dewasa telah menerima satu dos dan 80.2% telah menerima dos kedua, dan seterusnya mencapai sasaran imunisasi kelompok yang ditetapkan.

Katanya, kerajaan juga akan terus memperkukuhkan asas-asas ekonomi negara melalui pelaksanaan dasar-dasar perdagangan dan pelaburan yang terbuka, telus, serta mesra-perniagaan, atau business-friendly.

“Ini termasuklah usaha-usaha yang sedang dijalankan oleh Kerajaan bagi meratifikasi Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) dan Perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP).

“Malaysia akan terus mensasarkan pelaburan berkualiti tinggi, berorientasikan teknologi termaju, berpandukan NIA yang turut memberi fokus kepada kelestarian jangka masa panjang, dengan menekankan elemen alam sekitar, sosial dan tadbir urus baik,” katanya.

Terdahulu, Mohamad Azmin berkata pelaksanaan Program Imunisasi Industri Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) bertujuan mempertingkatkan kadar vaksinasi pekerja sektor pembuatan.

Beliau berkata sehingga 20 September 2021, sebanyak 1.04 juta pekerja telah diberi temujanji di bawah PIKAS yang mana 988,496 pekerja telah diberikan dos pertama manakala 881,978 pekerja mendapat imunisasi penuh.

“MITI juga telah melaksanakan program Safe@Work untuk meningkatkan langkah-langkah penjagaan kesihatan awam dalam menangani penularan COVID-19 di kalangan pekerja sektor pembuatan.

“Inisiatif ini akan membolehkan sektor pembuatan untuk terus beroperasi berpandukan kepada SOP yang ketat dan dalam gelembung perjalanan dari tempat tinggal ke tempat kerja.

“Sebagai langkah tambahan, saringan COVID-19 setiap dua minggu turut diwajibkan selaras dengan hasrat Kerajaan dalam mencapai piawaian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),” katanya.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo