NOTIS:

Belum ada lagi....

Johor beri insentif kepada atlet Olimpik, Paralimpik Tokyo 2020

0


ISKANDAR PUTERI – Kerajaan negeri menyalurkan insentif kepada enam atlet dan dua jurulatif dari negeri ini yang menyertai Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo 2020, baru-baru ini.

Antara penerima ialah pemenang pingat perak acara Boccia Sukan Paralimpik Tokyo 2020, Chew Wei Lun yang menerima insentif berjumlah RM15,000, iaitu RM10,000 bagi pingat dimenanginya dan RM5,000 untuk penyertaan dalam sukan berprestij tersebut.

Turut menerima insentif itu ialah seorang lagi atlet paralimpik, iaitu Siti Noor Iasah Mohamad Ariffin, yang menyertai acara olahraga T20, menerima RM5,000 sebagai insentif penyertaan.

Selain Wei Lun dan Siti Noor Iasah, dua jurulatih, Sallehudin Mohd. Noh (para basikal) dan Muhammad Ashaari Zainal Abidin (para tenis) turut menerima RM5,000 setiap seorang.

Insentif sama turut diberikan kepada atlet Olimpik Tokyo 2020, iaitu atlet berbasikal Muhammad Shah Firdaus Sahrom, Nur Aisyah Jamil (pelayaran), Kelly Tan Guat Chen (golf) dan Syaqiera Mashayikh (memanah).

Insentif berkenaan disampaikan oleh Menteri Besar, Datuk Ir. Hasni Mohammad dalam satu majlis di Kota Iskandar, di sini hari ini.

Pemberian insentif itu bagi menghargai atlet kelahiran Johor yang bertanding dalam temasya Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik Tokyo 2020 yang berlangsung, baru-baru ini.

Sementara itu, Hasni berkata, kerajaan negeri akan memastikan kemudahan infrastruktur sukan akan dipertingkat selari dengan lahirnya tokoh atlet yang melakar nama di peringkat antarabangsa.

“Persatuan sukan memainkan peranan penting dalam membantu atlet bukan sahaja untuk melakar kejayaan, malah juga terhadap kebajikan mereka.

“Apabila atlet terlibat sudah tidak lagi dapat bersaing atas pelbagai faktor, sama ada usia atau kesihatan, sepatutnya pengalaman dan ilmu yang ada pada mereka dapat dimanfaatkan, sekali gus untuk kemajuan sukan berkenaan pada masa depan,” katanya.

– BebasNews


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo