NOTIS:

Belum ada lagi....

Zahid tidak boleh wakili suara 38 ahli Parlimen UMNO

0

SHAH ALAM - Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak boleh mewakili 38 suara ahli Parlimen UMNO ketika mengadap Yang di-Pertuan Agong pada Selasa.

Pakar Perlembagaan dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kuala Lumpur, Prof Madya Dr Muhammad Fathi Yusof berkata, ini kerana ahli Parlimen UMNO telah berpecah kepada dua kem.


Beliau menegaskan, bagi parti yang ada perbezaan dalaman dari sudut sokongan kepercayaan, suara ketua parti berkenaan tidak dianggap mewakili keseluruhan ahli-ahli Dewan Rakyat dalam parti mereka.

Dua kem itu adalah 23 ahli Parlimen UMNO yang menyokong Perikatan Nasional (PN) dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sebelum ini dah 15 ahli Parlimen yang mengambil tindakan sebaliknya.

"Ahli-ahli Dewan Rakyat yang tidak sehaluan dengan ketua itu boleh menyembah maklum kehendak mereka sama ada secara individua atau secara berkumpulan.

"Misalnya, dalam UMNO, selepas Presidennya mengumumkan penarikan balik sokongan kepada bekas Perdana Menteri (Muhyiddin), wujud dua kumpulan.

"Majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat tidak bersama dengan Presidennya.

Dalam hal ini suara Presiden UMNO tidak mewakili keseluruhan 38 ahli Dewan Rakyat dari UMNO," katanya kepada Sinar Premium pada Selasa. - SINAR HARIAN

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo