NOTIS:

Belum ada lagi....

Sidang DUN Johor ditangguhkan bagi kaji semula SOP

0

ISKANDAR PUTERI: Sesi Keempat DUN ke-14 ditangguhkan sehingga 22 Ogos untuk meningkatkan keselamatan dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP).

Speaker Dun, Suhaizan Kayat mengumumkan penangguhan itu selepas pembukaan sesi oleh Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Bangunan Sultan Ismail di sini.

"Berdasarkan penilaian risiko oleh Jabatan Kesihatan Johor dan untuk membolehkan pihak pengurusan perhimpunan memperketat tahap keselamatan dan pematuhan SOP untuk mencegah penyebaran Covid-19, saya telah menangguhkan prosiding hingga 22 Ogos jam 9.30 pagi," kata Suhaizan.

Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata, penangguhan itu dibuat kerana terdapat keperluan untuk meningkatkan pematuhan SOP untuk mengelakkan pengulangan apa yang berlaku di Parlimen.

"Kami tidak mahu apa yang berlaku di Parlimen, di mana prosiding terpaksa dibatalkan di tengah jalan kerana terdapatnya kes Covid-19, yang berlaku di sini.

"Speaker sedang mengkaji SOP selama sesi dan berapa lama setiap prosiding dapat diadakan. Ini sedang dibincangkan dengan Jabatan Kesihatan," kata Hasni.

Bercakap kepada media selepas pembukaan, Hasni berkata, kerajaan negeri merancang untuk mewujudkan gelembung pergerakan untuk semua 56 ADUN Johor.

"Kami akan membuat gelembung pergerakan di mana semua ADUN akan ditempatkan di lokasi yang selamat untuk mengurangkan kemungkinan mengadakan hubungan dengan pihak lain," kata Hasni.

Dia juga mengatakan beberapa langkah akan diambil untuk mengurangkan risiko jangkitan Covid-19.

"Ini termasuk pemasangan penghadang lutsinar dan untuk meningkatkan jarak fizikal antara ADUN," kata Hasni.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo