NOTIS:

Belum ada lagi....

Sanusi mohon maaf kerana bergurau agak kasar mengenai isu kontena jenazah

0

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor hari ini meminta maaf atas "gurauan kasar" yang dibuatnya berkenaan kontena jenazah di Kedah semalam.

Kata Sanusi juga, gurauan tersebut ditularkan secara di luar konteks.

Menurut ahli Jawatankuasa Pusat PAS itu lagi, orang yang biasa berjumpa dengannya faham bahawa dia memang suka bergurau terutama dengan wartawan yang dianggapnya sebagai sebahagian daripada keluarganya.

"Sidang media semalam tu, yang jadi top-nya (perhatian utama) gurauan saja (yang) di luar konteks sebenar.

"Oleh kerana ada pihak tersinggung dengan gurauan itu, saya memohon maaf kepada pihak yang tersinggung, dan saya ingin jelaskan saya cuma ingin bergurau dengan wartawan.

"Depa tahulah karakter saya tu, tapi dah masuk kamera (dirakam), nasib sayalah," katanya pada sidang media di Alor Setar hari ini.

Semalam tular klip video Sanusi menjawab soalan wartawan berkaitan isu Covid-19 di Kedah dan nasihatnya kepada orang ramai agar mematuhi prosedur operasi standard kerana hospital di negeri itu sudah penuh.

Ditanya sama ada tempat menyimpan mayat pesakit Covid-19 mencukupi atau tidak, Sanusi menjawab: "Kontena jenazah mencukupi, siapa nak masuk sila bagi nama."

Reaksi spontan itu kemudian mengundang kecaman pelbagai pihak sama ada kalangan ahli politik atau pakar kesihatan awam kerana dianggap tidak sensitif dengan situasi semasa.

Semalam sebanyak 158 lagi kematian akibat Covid-19 direkodkan di seluruh negara menjadikan jumlah keseluruhan korban wabak itu kini sebanyak 10,177 orang.

Menurut Sanusi ekoran kenyataan itu dia menerima banyak mesej yang mencelanya.

"Saya terimalah sebagai adat dalam kerjaya saya... ada yang suka, ada yang benci," katanya.............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo